Mr.Gabson Creative Commons License 2018.01.04 0 0 10357

Ez egy igazi épületgépész dolog.

 

Én amikor a fűtésrendszeremet terveztem akkor a radiátor gyártónak (Hudevad) volt egy letölthető kicsi programja ami figyelem-bevette a földrajzi helyet, tájolást, behatárolószerkezetek szigetelését(padló, födém, falazat), nyílászárók milyenségét, tájolását. Kaptam egy számot, mekkora a hőveszteség, ebből ajánlott radiátor, éves fűtés tervezet fogyasztását is kalkulálta, lehetett fa-tüzelésre is számítani(még a fűtő-eszköz hatékonyságát is belehetett állítani) Fűtési szokás is lehetett állítani hány-fokos átlaghőmérséklet 19, 20, 21fok. (amikor játszottam ezzel, meg-döbbentem mennyivel több energiát igényel ha 1 fokkal többre lett állítva).

Jó-lett a számítás. Fával 33 mázsa gázra 1100m3 valami ilyesmire emlékszem.

 

 

Nincs meg a program sajnos, de keresem.

 

Gondolom ez nem új épület, mert akkor lennének épület-energetikai számítások is a tervdokumentációban.

 

Én megkérdezném amikor tavaly -10 volt heteken át, akkor mennyi berendezés üzemelt, hány palack fogyott és hány fokra fűtött. Szerintem ebből visszaszámítható a szükséges hőmennyiség, abból számítható mekkora erőmű szükséges.

 

 

Emlékszem olyanra, hogy saccolják, mekkora teljesítményű készüléket szükséges (gázszerelő) hasra ütéssel, régebbi falszerkezetű szigetelés nélküli házra ~135W/m2 kell tornaterem-hez olyan ~75W/m2 ipari csarnok-ra ~50W/m2. Ilyesmire emlékszem.

 

Ez is egy vicces dolog, mert kicsi a lakás 6700W hőszükséglet, tehát egy 7kW készülék elég lenne, de egy átfolyós vízmelegítő min. 18kW-os készüléket kíván, tehát 18kW kombinált készüléket kell venni.

 

Én egy lelkes amatőr vagyok, lehet tévedek. szvsz. Szerintem.

 

Gábor

Előzmény: elemző999 (10356)