siz Creative Commons License 2018.01.04 0 1 8529

Pár hónapja volt egy írás az AmigaSpirit fórumon. Már régóta készülök, hogy megkeresem, most megtettem és bemásolom ide is:

-------------------------------------------------------------------------

Állakat tessék rögzíteni, aki áll, üljön le. Pofámleszakad írás következik :D.

2011 júniusában mentettem két Plus/4-et a szegedi elektronikai bontóból. Anno írtam is ide erről.
Itt láthatóak az akkor készült fotók.
Nos, a facsebukkon az egyik retro számítógépes csoportban felbukkant egy srác, aki elég jól beásta magát a Commodore 64, majd a Commodore 264 vonal javításába (plusz floppymeghajtók). Azóta jó pár gépemet felélesztette már, de az másik történet.

Sztorizgatás közben előjött szegény rozsdaboglya Plusi is, és a srác addig rágta a fülem, míg odaadtam neki, próbálja meg feléleszteni.

A feladat meg lett oldva. El sem hiszitek, de szerencsétlen gép újra működik. Igaz, a fotókon látszik és a leírásban olvasható, nullára vissza kellett bontani az egészet! Ja, mi értelme, kérdezhetnétek?! Semmi, de meg kellett csinálni! ;-)

"Miután minden alkatrész lekerült a lapról, az ment alkoholfürdőbe, majd fél napis tisztogatás - néhol még a drótkefe(!) is kellett, ami meg is látszik főleg a hátoldalon, de ennél a lapnál ez nem számít. Ezután egyesével lukakat ónszippantás, buszokat, vonalakat csipogóval végigmérés, majd jöhet a beültetés.
Az alkatrészeket egyesével kellett megvizsgálni hogy a korrózió kikezdte-e már a lábukat, valamint őket is rozsdátlanítani kellett. Néhány alkatrész szó szerint elrohadt, köztük az egyik ferrite bead is, róla később még szó lesz.
A beültetés szisztémája is ki lett gondolva, miszerint ellenállások-kondérok-diódák, tehát a kisebbek; aztán jöttek az IC tokok, majd az egyéb bizbazok, legvégül a csatlakozók, és a modulátor. A két "kis-CIA" nem úszta meg sajnos, ellentétben az ACIA-val és a TTL-ekkel. Ami még meglepőbb hogy az érzékeny DRAM blokk hibátlanul maradt meg. Persze vissza is került, törekedtem az "eredetiségre".
A kapcsolók-csatlakozók is tönkrementek, kaptak bontottat, egyúttal megragadtam a lehetőséget hogy C64 táposra alakítsam és kukába hajítsam a gyűlölt kockadugót. A főkapcsoló és a modulátor igényeltek felujitást, mert nem volt másik, meg amúgyis jobb érzés a sajátjából megcsinálni. A modulátor házát szó szerint lakatolni kellett, az összefogatása is szétrohadt, így alternatív módon oldottam meg. Egyidejűleg a fém alkatrészek mentek Dremeles kezelésre is.
Amint összeállt, masszív black screen fogadott. A 64 után fura vbolt a rövid vilanás, azt hittem nincs órajel. Valamit mértem, mondván mittudomén hogyvanez, meg mé'van ennyi chipselect, mi ez a sok hülye vonal itten, meg kusza ez az egész... ez igy nemmegy. Itt kértem Jácint kollega segítségét, amit ezuton is köszönök neki. Jóval gyorsabban meg tudtam érteni hogy mi mivel függ össze; ezután kézzel lerajzoltam a chip pinoutokat, majd végigmértem mindent. Minden a helyén. Órajel, CAS, RAS, CS megvan, cím és adat négyszögek, ésatöbbi mind van... de nem megy. Fellapoztam a Commodore gyári Techtopics manuálját, és lépésről lépésre végrehajtottam a leírtakat. Elérkeztünk a LUM jelhez, ami a TED 23.lábán jön ki. Lezajlott egy rövid párbeszéd köztem és a manuál között...
Manuál: LUM signal megvan-e?
User: Meg hát.
Manuál: Jó a kontakt a 23.lábon?
User: Hülye vagy? Persze hogy jó!
Manuál: Biztos? Azé'csak nézd meg azt (check for open traces)
Ekkor villant be, hogy az FB16 kiemelésnél tépte a fóliát. Megfordítom a lapot. A LUM lábától kijövő szál fele hiányzik. Gyors jumperelés a TED lábára. Bekapcs, már villog is a prompt. Vagyis a legelső indításnál valójában már működött, csak szegény nem tudta ezt hogy megmutatni...
Legvégül az utolsó pimpelések, mégegy teszt, a Techtopics utasításai szerint a beépített programokkal. Löktem egy directoryt, I/O is van, keyb is van, minden van... megy ez.
Konklúzió. A rossz oldala: Az általános sietség miatt, amikor 3-4 nap után is azt látom hogy sok van még vissza, hajlamos voltam kapkodni, ami miatt a forrasztások nem lettek valami szépek (naa, legyünk őszinték, néhol k**varondák), az alkatrészlábakat sem volt kedvem már a végefelé kiegyengetni fullosra. Funkcionálisan hiába 100%, ha nem tudtam az esztétikával követni ezt a szintet.
Jó oldala: Mindig is akartam egy nullárólkezdőset játszani, ez most megtörtént. Még több gyakorlat, illetve az XP gain, el tudok tájékozódni egy eddig ismeretlen hardverben."

Itt megnézhető a javításról készült fotókollekció.