lakóbuszfan Creative Commons License 2017.12.22 -1 0 51836

a vizes fafűtés kedvelőinek javaslom, a minél frissebb, üde vágott fa beszerzését. Azonban előfordulhat hogy az ilyen módon beszerzett fánk is már állt pár hetet esetleg hónapot ráadásul fedett, száraz helyen, így rengeteg nedvesség eltávozott belőle. Ezért én azt javaslom, hogy a napi, vagy 2-3 napira bekészített tüzelőt ne úgy készítsék elő, hogy a kandalló/kályha mellé teszik, hanem tegyék, áztassák addig 24-72 órára bele egy a kandalló mellé készített teli lavor vízbe. De aki igazán biztosra akar menni, hogy kellő mennyiségű nedvességet tartalmazzon a fa berakás előtt, annak javaslom a tüzelőfa főzést. Vegyen egy 30-40 literes nagy fazekat és főzzük meg benne a fánkat közvetlen berakás előtt. Főzés közben ellenőrizzük, mennyire puhul, meg is kóstolhatjuk és ha rágós, akkor még főzzük tovább. Egészen puhára főzzük meg, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy szinte telítődött már vízzel és ekkor már nyugodt szívvel tehetjük be a kandallónkba/kályhánkba. Jó főzést és tüzelést kívánok! :)

Előzmény: Törölt nick (51835)