Dude. Creative Commons License 2017.12.20 0 0 4338

Juszt se a Jézuska hozza!

 

Íme, a macumba-zuhatag:

 

1.Tisztelt Szerkesztőség,
Mint Kelet-Bugongo Népi Demokratikus Köztársaság Tudományos Akadémiájának Demokratikusan Kinevezett Legfőbb Igazgatóját, Szeretve Tisztelt Elnökünk, Bedu Mbenun Dedenga, a Nemzeti Demokratikus Egyesülés és Felemelkedés PártjánakÖrökös Megbízott Vezetője engem bízott meg azzal, hogy kérdésükre (Kik azok a macumbák?) megfeleljek.

Szeretve Tisztelt Elnökünknek, Bedu Mbenun Dedengának, a Nemzeti Demokratikus Egyesülés és Felemelkedés Pártja Örökös Megbízott Vezetőjének útmutatása alapján örömmel teszek eleget felkérésüknek.
A Kelet-Bugongo Népi Demokratikus Köztársaság területén és javain két törzs osztozik igazságosan: a szálfa termetű, nemes gondolkodású, büszke Tutinga nép fiai (kiknek nevében a "Bedu" előtag isteni származásukra utal), és a göthös, reszkető inú, alantas lelkű macumbák, kiknek krokodilbűzű vackához érve a hiéna megvetően kiköp.
Mint Kelet-Bugongo Népi Demokratikus Köztársaság Tudományos Akadémiájának Demokratikusan Kinevezett Legfőbb Igazgatója, mind a magam, mind Szeretve Tisztelt Elnökünk, Bedu Mbenun Dedenga, a Nemzeti Demokratikus Egyesülés és Felemelkedés Pártjának Örökös Megbízott Vezetője nevében etnikai kézikönyvükhöz, további tudományos munkájukhoz sok sikert kívánok Önöknek.

Bedu Gedelu Dedenga, Kelet-Bugongo Népi Demokratikus Köztársaság Tudományos Akadémiájának Demokratikusan Kinevezett Legfőbb Igazgatója

 

 

2. Skóciának az Egyesült Királyságtól való elszakadását ösztönző politikai irányzata a macumba, ami John MacUmba parlamenti képviselő nevéből ered. McUmba korábban magát az utolsó ugandai királynak minősítve, az afrikai állammal való perszonálunióra is buzdított, a Brexit népszavazást követő napon viszont beismerte, hogy ezzel csupán Boris Johnson és Nigel Farage népszerűségét próbálta túlszárnyalni.A perszonálunió követelményétől azóta eltekint.

 

3. Mac UMBA , teljes néven: Mac OS X UMBA, a Macintosh számítógépekhez készült operációs rendszer legfrissebb, 2018-ban kijövő verziója.

 

4. A macumba egy afrikai eredetű ütő-dallamhangszer, amely keretre erősített, emberi koponyákból áll, melyeket gumifejű, pálca alakú verőkkel szólaltatnak meg. A hangszer pontos eredete vitatott, de a legvalószínűbb, hogy a mai Kongói Demokratikus Köztársaság és Tanzánia környékéről származik. Itt a mélyen a dzsungelben élő kannibál törzsek kedvelt hangszere, melyet általában rituális szertartások során használnak. Elkészítéséhez rendkívüli szakértelem, és rengeteg idő szükséges, hiszen a pontos hangolás csak a megfelelő méretű és alakú koponyákkal érhető el. Ezek begyűjtése, a hangszer hosszától és hangterjedelmétől függően, néhány hónaptól akár 5-6 évig is eltarthat. Maga a név a bantu "ma" (jelentése sok darab) és "cumba" (kongó agyvelőtál) szavak összevonásából áll. A macumba szólóhangszerként ritkán használt, általában egy kifúrt lábszárcsontból készült furulyához hasonló fúvós hangszer, a mafumba, kíséretben szólal meg.

 

5. A Gondwana őskontinens jura kori széttöredezése előtt, a triász végén leszakadt kéreglemezdarabok legnagyobb, északi része, amely a két kisebb Orcimpával és Kalimpával együtt az óceáni hátságot alkotja. Az ezek törésvonalai közötti vulkánikus tevékenység hozta létre a Húsvét-szigeteket.

 

6. macumba, fn. : Ld. makumba 

 

 

7. Portugália északi részén, az egykori Bragai grófságban kinemesített déligyümölcs, ami igazi termőterületét Dél-Amerikában találta meg. Legnagyobb exportőre Venezuela, ahol a kőolaj utáni időszak fő bevételi forrásának remélik. Sötétvörös, ráadásul gyorsan megdermedő nedvével a vudu szertartások elengedhetetlen kelléke.

 

 

8. Vaskos kifejezés a moldvai csángók körében. Alapja a macu szó, amely a női nemiszerv ottani népi elnevezése. Olyan állandósult szókapcsolatokban fordul rendre elő , mint: "Hijj a macuba!"  "Eriggy a macumba!", "Hogy a macumba bírtá így berúgni?" " Hova a büdös macumba raktam?"  A laikus olvasó azt gondolhatná, hogy csak a csángó asszonyok szájából kacskaringóznak elő ezek a vulgáris mondatok, de bizony férfiemberek is el-elkanyarítják fittyet hányva a képzavarra.

 

 

9. Eredeti helyesírással: MacUmba, a rumba Skóciában elterjedt változata. Az eredetileg négy negyedben írt tánczenét a fukar skótok mindössze két negyedben játszották, sőt, a zenészek bérét csökkentendő, a táncosokat egy idő után csak egy ritmushangszerrel, az ún. macumbatökkel kísérték. Utóbbit Robert Burns egyik verséből is ismerjük: „… Az aranyhajú Mary / Álmélkodva leste, / Hogyan ráztam tökömet / Egész álló este…” (ford.: Alexander MacPető).

 

 

10. Karibi tánc, ami a (mára kihalt) bennszülöttek és a néger rabszolgák kultúrájának keverékeként jött létre a XVIII. században. Az erőteljes spanyol hatásra egykor vallásos jellegét mára teljesen elvesztette, helyette erotikus elemekkel gazdagodott.

 

 

11. A diszkók következő őrülete lesz az El Puzz Macumba című nótája, mely a latin válasz Psy gangnamos szökdécselésére. Olyan fergeteges elődök sorában, mint a Lambada, a Macarena és az Asereje, ismét itt egy klip új táncfigurával, amint csípőlengetve vonul be a diszkóparkettekre.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

A szerzők érkezési sorrendben: Parlagfu, egonek, gesteas, Dogfüggő, Pásztörperc, 3kismalac, s jómagam is beletettem ezt-azt.