nünüke88 Creative Commons License 2017.12.16 0 0 47605

Szerintem az írónő eredetileg igenis csak gyerekmesét akart, amihez jár az abszolút jó főhős, meg a szimplán gonosz gonosz. Tudom, hogy ő azt mondja, hogy már a teljes történet megvolt a fejében az elején, de én ezt nem hiszem el. Szerintem akkor szőtte tovább, amikor már tudta, hogy sikersztori, és később, a kamaszodó és a fiatal felnőtt olvasók igényei miatt kezdte jobban árnyalni a karaktereket. 

Harry-nél is az 5. résztől kerülnek elő olyan dolgok, amik sötétebbek (a dühöngései, sértettsége, bár ez a kamaszodásnak is velejárója) Voldemort meg a 6. résztől lett jobban kifejtve.

Amit addig tudtunk róla, az az, hogy már felsőbbéves diákként is gonoszságokat művelt (a Kamra kinyitása és Hagridra kenése) meg hogy igencsak sérelmezte a saját apja mugli létét, de az nem volt kifejtve még, hogy neki amúgy érzései se nagyon vannak.

Sőt, a 4.-ben még azt is lehetett volna hinni, hogy torzult személyisége létére mégis van/volt igénye másféle érzelemre is azon kívül, hogy rettegjenek tőle, mert dühösen beszél pl. az anyját elhagyó apjáról (akin bosszút is állt.)

Egy tényleg érzelemmentes, rideg személyt talán hidegen hagyott volna az egész, és még jól is érezte volna magát egy árvaházban, ahol békén hagyják, meg lényegében szabadon kibontakoztathatja a képességeit. Szóval van némi ellentmondás.

Aztán ott van a gonoszok közt Bellatrix (aki szerintem szimplán bomlott elméjű, talán a belterjesség eredményeként, Lucius, akinek azért nem lehet elfelejteni a 7. rész ellenére sem, hogy pl. simán odaadta a naplót Ginny-nek (hoppá, ő is tudhatott a Denem névről akkor) abban a tudatban, hogy ha a Kamra kinyílik, a mugli születésű gyerekek meghalhatnak, vagy éppen Umbridge.

Nekem Lucius és Umbridge a legreálisabb gonoszok úgymond, azok a típusok, akikkel nagyobb eséllyel összefuthatsz a való életben. A karrierista típusúak, akik tudatában vannak a tetteiknek, de megideologizálják saját maguknak, és akik lehetővé teszik a vezérnek az ámokfutást. A két főmumus (Bellatrix és Voldemort kettőse) pszichiátriai eset, ők ketten viszont nem.

A legterheltebb személy meg, ha elfogadjuk a kánon részének, és hát Rowling a nevét adta hozzá, Delphini a maga szüleivel.

Előzmény: Szomorú Állampolgár (47602)