nünüke88 Creative Commons License 2017.12.16 0 0 47594

Én tanulok valamennyi pszichológiát az egyetemen, érdekes lehet abból a szempontból végiggondolni ezt a mesét. :D

Az biztos, hogy elég kiemelt téma a szülő-gyerek kapcsolat, a gyerekbántalmazás (és elhanyagolás) meg a halállal kapcsolatos ősi szorongás az antirasszista üzeneten felül, és sok karaktert mintázott a valós életéből vett személyekről az írónő. Valószínűleg neki magának is egyfajta terápia volt ennek a sztorinak a kitalálása, nekem úgy rémlik, hogy volt az ő gyerekkorával is valami difi.

Viszont a pszichopatizmusba Voldemortnál kicsit belekavarodott. Hol úgy írta le, hogy veleszületett személyiségzavara van, amin a környezeti hatások javíthattak volna, ha mondjuk Merope felneveli (ez még akár reális is lehet, sok pszichopata él normális életet normális neveltetés mellett, nem empatikusak meg önzetlenek akkor sem, és lehetnek érzelmi bántalmazók, de nem szadiznak embereket élvezetből, meg kezdenek gyilkolászni) hol meg úgy írja le, hogy a döntései tették azzá, ami. Na mármost, egy pszichopata rossz környezeti behatásokkal nem igazán tud morálisan helyes döntéseket hozni, mivel neki ez kb. olyan, mint született vaknak a szín fogalma. Jó környezeti hatásokkal és mintákkal kap valamiféle alapot, amivel elindulhat, de ha már ott hibádzik valami...Dumbledore ott követte el a hatalmas hibát, hogy noha észrevette a bajt, nem foglalkozott vele. Naivan azt hitte, hogy egy egyszeri szentbeszéd talán elég volt, majd amikor rájött, hogy talán mégsem, akkor sem lépett semmit. Pedig annak a gyereknek nevelésre lett volna szüksége, nem csak tanításra. Így viszont tényleg elmondható, hogy az egész tanári kar szépen végignézte, ahogy kinövi magát.

Valahogy szeretik úgy lefesteni, hogy Harry, Piton és közte csak a döntéseik tettek különbséget, mert azonos alapokkal indultak (rossz gyerekkor) de ez fals.

Harry és Piton nem éltek egy velük született súlyos személyiségzavarral, Pitonnak volt egy szerető anyja és egy gyerekkori barátja/szerelme, még ha az apja rossz is volt hozzá, Harry 1 éves koráig szerető családban élt (nagyon számít az az 1 év is) Ha Voldemort hendikeppjével születik, nem sokat gondolkozott volna, és eltette volna Dursley-éket láb alól még azelőtt, hogy végzett volna a Roxfortban.

Erre a hendikeppre a hivatalos magyarázat a bájital amúgy, de hát azért idősebb Tom sem volt éppen egy szeretetre méltó figura, a 4. könyv elején van egy rövid kis jellemzés róla, a 6. részbeli rövid felbukkanása is elég arrogáns természetet sejtet.

A Bogar bárd bevételéből asszem amúgy egy olyan szervezetnek jótékonykodik az írónő, ami a nagy árvaházas rendszert próbálja felszámolni Európában, és helyettesíteni a nevelőszülős modellel. A nagy árvaházakról való véleménye a könyvekből kiderül...

 

Előzmény: Törölt nick (47593)