flybird Creative Commons License 2017.12.12 0 0 45855

"Azért azt jegyezzük meg, hogy a madáretetés úri passzió, ..."

 

És a permetezés és más madárvédelem ellen szóló tevékenység az nem úri passzió? Inkább segítsünk! Ha gyenge az egyed , úgy is előbb utóbb elkapja egy ragadozó vagy elpusztul, stb.. 

 

"Úgy tudom, nincs is olyan régi története, talán a 19. századtól kezdték el szakemberek(!) propagálni - fontos - természetvédelmi megfontolásból (az élőhelyek, fészkelési helyek segítésével együtt)."

 

Miért lett volna szakmailag megalapozott előtte? A 19. században az ipar fejlődősével a több gép megjelenésével, több élőhely eltűnt, mint előtte, pl. még "csak" ekével, loval szántottak.

 

 

"Erősen gondolkodom azon, hogy nálam a madáretetés nem a téli időszakban fog történni, hanem okszerűen: amikor tartós, kemény hidegek vannak és tartós hóborítás és a táplálékforrások kimerülőben és kritikusak."

 

Amiket írtál ezek a jellemzők nem a téli időszakra jellemzőek? :))))

 

"Az ilyen enyhe téli(?) időszakban táplálékhiányról szó sincs! (Persze városi környezetben ez a kép kissé árnyaltabb lehet.) Tessék egy kicsit alaposabban körbenézni a területen. Ha egy picit melegebb, naposabb az idő, bogarakat, rovarokat lehet látni, találni, akár az avarban is (széncinkéket folyamatosan látok avarban keresgélni), gyümölcsfákon megmaradt gyümölcsöket lehet látni stb. stb. Nem sorolom tovább. Bőven van mit enniük."

 

Persze találnak, ki is "használják". Amikor kicsit naposabb az idő és , én úgy vettem észre ,hogy az etetőre sokkal kevesebb madár jön, mintha hidegebb az idő. 

 

"Hosszabb távon inkább madárbarát kert kialakításával, kisebb élőhelyek, életterek kialakításával akarom a madarakat támogatni a kertemben (odúk, mesterséges tó, madárbarát bokrok-fák stb.)."

 

Ez egy jó elgondolás. :)

 

"Ezzel együtt - egy provokatívnak hangzó zárszóként -miért ne dönthetném el én, hogy kiket fogadok szívesen? Hát nem én rakom ki a kaját?"

 

Szerintem ha kirakod az etetőt , minden madárfajnak kirakod. Még ha csak a földről szedik fel a magokat is. Ha egyet elzavarsz a többi is elrepül. :) (Remélem érted , mire akarok utalni!? :) ) 

 

 

 

Ebből a hozzászólásodból nekem az jött le ,hogy te csak nézni illetve talán fényképezni? szeretnéd a madarakat.  Semmi gond nincs ezzel, csak ha egyszer elkezdi az ember, akkor mindig legyen az etetés folyamatos a fagyok elmúlásáig!

 

Ez csak az én véleményeim, a többiek lehet  máshogy gondolják. :)

 

 

 

Előzmény: SzucsCsaba (45852)