T-boy01 Creative Commons License 2017.12.07 0 1 38183

HAMAROSAN HÁROM SÁVON HALADHATNAK A BUDAPESTRŐL MISKOLC IRÁNYÁBA TARTÓK AZ M3-AS AUTÓPÁLYA KIVEZETŐJÉNEK EGY SZAKASZÁN

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2017. december 7-én estétől átalakítja az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakaszának forgalmi rendjét. A beavatkozások részeként a leállósávot az M0-s csomópontig átépítik haladó sávvá, hogy ezzel is növelni tudják az útszakasz áteresztő képességét. A munkálatok már a mai napon elkezdődtek.

A 3-as metró felújítási munkáihoz kapcsolódóan, a Váci úti forgalmi rend megváltoztatásával kieső közúti kapacitás részleges pótlása érdekében a Budapest Közút 2017 november elején átprogramozta az M3-as autópálya bevezető szakaszán lévő Szerencs utcai lámpa beállításait, hogy több jármű tudjon egyszerre áthaladni, ezzel lecsökkentve a lámpa előtt várakozók sorát. Az első hetek tapasztalata azt mutatta, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő M3-as autópálya kivezető szakaszán, a Szentmihályi úti becsatlakozásnál a délutáni csúcsforgalomban torlódások alakultak ki az átprogramozás hatására.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére az M3-as autópálya kivezetőjének leállósávját forgalmi sávvá építi át a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A munkálatoknak köszönhetően három forgalmi sáv fog rendelkezésre állni a főpályán haladó járműforgalom részére, ugyanis a Szentmihályi úti felhajtóág és az M0-s csomópont közötti szakaszán úgynevezett gyűjtő-elosztósávot alakítanak ki a szakemberek.

Az átalakítási munkálatok előtt megerősítik a leállósávot a Szentmihályi út gyorsítósávja és a Szilas pihenőhely között és a Szilas pihenőhely melletti részt a 11-es és 12-es kilométer szelvényeknél. A jelenlegi burkolati jelek felmarásával módosulnak a sávszélességek előbbi szakaszon.

A munkálatokat, köztük az aszfaltozást a mai napon elkezdték, a burkolati jelek marása és átfestése részben ezzel egy időben, részben közvetlenül az aszfaltozást követően készül, amennyiben azt az időjárás engedi. Így várhatóan hétvégére már kialakulhat az új forgalmi rend. Az átalakítással a Szilas pihenő lassítósávja megszűnik, így a közlekedőknek a külső (gyűjtő-elosztó) sávból lesz lehetőségük kihajtani a pihenőbe. Ezen forgalmirend-változásra burkolati jelekkel és táblázással is felhívják majd a közlekedők figyelmét. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a szakaszon a 100 km/órás sebességkorlátozás megmarad.

Az M3-as autópálya bevezető szakaszán (Budapest irányába) hasonló átalakításra sajnos nincs lehetőség, ugyanis a pihenőből, valamint az M0-s autópályáról felhajtó járművek részére önálló gyorsítósávot szükséges biztosítani ahhoz, hogy dinamikusan, a forgalmat nem akadályozva csatlakozzanak be a főpályán haladó forgalomba.

A társaság a közlekedők türelmét és megértését kéri az átépítési munkálatok miatti korlátozások idejére, illetve felhívja az autósok figyelmét arra, hogy az átalakítást követően ne rutinból vezessenek az M3-as kivezető szakaszán és mindenképpen vegyék figyelembe az új forgalmi rendet.