Törölt nick Creative Commons License 2017.12.06 0 1 21483

"Rokkant ellátás után hogyan jár az öregségi nyugdíj?

Feleségem 2005-től rokkant ellátásban részesült. Áprilisban elintéztük, hogy írják át öregségi nyugdíjra mivel elérte a korhatárt. Ez meg is történt, de most semmilyen kiegészítést nem kapott, nem jár semmi."

 

 

NyugdíjGuru válasza:

"... akik 2016-ban még rokkantsági ellátásban részesültek, de idén betöltötték a nyugdíjkorhatárukat és kérték a nyugdíjuk megállapítását a rokkantsági ellátás helyett! Néhány kedves ilyen Olvasóm kérdezte, hogy ők jogosultak-e a nyugdíjkorrekcióra és a nyugdíjprémiumra?
Rövid válaszom:
- jogosultak, ha a 2016. évi rokkantsági ellátásukat változatlan összegben, újraszámítás nélkül folyósítják tovább öregségi nyugdíjként a részükre 2017-ben (az 1955. január 1. előtt született rokkantsági ellátottak részére áll nyitva ez a lehetőség),
- viszont nem jogosultak, ha a nyugdíjukat az általános szabályok szerint állapították meg, azaz újraszámították az ellátásukat.

A nyugellátások és egyes más ellátások 2017. novemberi kiegészítéséről szóló 312/2017. (X. 31.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontja szerint az (1) bekezdés szerinti egyösszegű kifizetés (a novemberi ellátás 9,6%-ával megegyező összegű egyszeri kompenzáció) megilleti a 2016. december 31-ét követő időponttól megállapított vagy folyósított, az (1) bekezdés szerinti saját jogú ellátásban (köztük a nyugellátásban) részesülő személyt is, ha ezt az ellátását a januári emelésre jogosító ellátása helyett, újraszámítás nélkül folyósították tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátás megszűnését követő naptól, újraszámítás nélkül állapították meg (…). Vagyis a tavaly még rokkantsági ellátásban, idén már öregségi nyugdíjban részesülő személyekre vonatkozóan akkor áll fenn a korrekcióra való jogosultság, ha az öregségi nyugdíja összege megegyezik a korábbi rokkantsági ellátása összegével. Abban az esetben azonban, ha a nyugdíját újraszámították és így az összege nem azonos a korábbi rokkantsági ellátása összegével, akkor a nyugdíjszámítás során már figyelembe vették az idei infláció mértékét, így a korrekcióra nem válik jogosulttá."