kellisz80 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 25076

Sziasztok!

 

Többször előfordult már sajnos, hogy valami miatt megakadt egy tételemnél az erjedés (1.020 körül). Sok írás foglalkozik azzal, hogy miért lehet ez és mi a teendő ilyenkor.

Legtöbbször sikerült is megoldani a problémát és végül leerjedt a sör a várt szintre.

 

Most egy főzetem 2 hét után a várt 1.015 helyett 1.026-on megállt. Plusz 2 hétig tartott míg végigpróbáltam a lehetséges újraindítási megoldásokat.

1. Ugyanazzal az élesztővel újraoltottam, semmi változás

2. Hőmérsékletet megemeltem, semmi

3. Más fajta élesztő starterrel, semmi

4. Kis cukor hozzáadása (ez a cukor leerjedt), de az FG nem változott

5. Kis mennyiséget kivéve, túloltva sem ment lentebb

 

Semmi extra nem volt a receptben, pale ale, müncheni, caramünch és caraamber.

Mashing 90 perc 68 fokon, OG 1.063, IBU 25, eredeti élesztő Safbrew BE-256, utólagos próbálkozás US-05 és még egy harmadik is.

 

Ha feltételezzük, hogy ezek az élesztők megtették a magukét és tényleg nem tudták tovább erjeszteni, akkor mi okozhat 1.026-os FG-t? Fokoló jó.

Nem cukrosan édes, hanem normál malátás édeskés íze van. Lepalackoztam csatosba, meglátjuk.