Lüttyöm Zsuzsietta Creative Commons License 2017.12.02 0 0 1126

Sziasztok!

 

Végigolvastam a topicot, és úgy gondoltam, hogy megírom a mi esetünket is. Mi egy régi, szabadon álló műhelyt alakítottunk át szolgáltató helyiséggé. Az egész alapterülete 30m2, (ebből 10 le van választva raktárnak), 3 m2 vizes helyiség, 7 m2 váró, 10 m2 a főhelyiség. A fal 25 centis sóskúti mészkő, rajta jelenleg kívülről 20 cm kőzetgyapot, belül 2 cm légréssel (szellőzéssel) dupla gipszkarton. A mennyezet beton, azon is van 20 cm gyapot, plusz belül a kartonozás. A lábazati szigetelés vastagságát nem tudom pontosan, de hasonló minőségű. Aljzatot nem tudtunk szigetelni, a belmagasság így is csak 2,20m. Ajtó, ablak kb. a legjobb, amit kapni lehet (sajnos pontos adatokat ehhez sem tudok fejből), az ablakra jövő héten felkerül a hőszigetelt alu redőny is. 

 

3 darab 1500w-os norvég panelt vettünk (gáz nem volt opció, a huzathatás és a zaj miatt a klíma sem). A teljesítményünk 25+20+20A nappali (esztergapad és hasonlók működtek itt korábban), később napelemmel tervezzük kiegészíteni, szaldós elszámolással). 1 panel a váróba kerül, 1 a fő helyiségbe (nagyon túl van tervezve, de a tulaj rettegett attól, hogy nem lesz képes kifűteni), 1 pedig a raktárba, temperálásra, ha egyébként szükséges lesz. (Szükség esetére fali hősugárzó is kerül a vizes helyiségbe.)

 

A tervezett hőmérséklet a váróban 20-21, a fő helyiségben 24-25 fok lesz. Vettem egy mély lélegzetet, és kiszámoltam, mennyi a maximum, amit a panelek egy hónapban megehetnek, ha napi 24 órában mindhárom folyamatosan megy: 4,5 kW * 24h = 108 kWh/nap, azaz havonta 3 348. Bruttó 40 forintos kWh-díjjal számolva ez kb havi 125 000 Ft, ami nem kevés, de ha a tervezett üzlet nem hoz be ennyit havonta, akkor nem is működtetjük tovább. (Alapdíjat, minden nyavalyát azért nem számoltam, mert az benne van a rendes havi villanyszámlánkban, ami kb 8-9 ezer általában.) 

 

Na és persze ez a legrosszabb forgatókönyv. Mivel a kivitelezés megcsúszott, most kell majd felfűteni, az sokat fog az órába tolni, de utána remélhetőleg nem lesz annyi hőveszteségünk, hogy a paneleknek folyamatosan kelljen mennie. (Szerintem szembe fogják fűteni egymást, és az egyik hőjét érzékelve a másik fel sem ébred, vagy csak nagyon rövid időre, a raktárban meg egyáltalán nem (oda 15 fokot tervezünk kb, kőzetgyapottal tömött gipszkarton szendvics a belső válaszfal.) 

 

Lélekben a legrosszabbra felkészülve várjuk a nyitást, ha életben maradunk, tájékoztatunk benneteket :)