II. Ábris Creative Commons License 2017.12.02 0 0 23

A fekete szuka szülei sárga és barna színű.

 

Találtam egy oldalt, ahol egyszerűen és jól érthetően le van vezetve a színek öröklődése.

A táblázatban bemutatja az színek öröklődését.

Mondjuk, tan foltos kutyáról nem ír.

Ami a legfontosabb a Te esetedben.  

 

"Érdekes megfigyelés, hogyha a  recesszív színeket, min a sárga és barna generációkon keresztül fekete egyedek használata nélkül, "tisztán" tenyésztjük, szintén megjelennek pigment problémák, bár nem olyan súlyos mértékben mint a fenti esetben. Jellemző, hogy Anglia vezető tenyésztői kivétel nélkül kivétel nélkül használnak fekete kutyákat, csak nálunk jelent hátrányt a fekete szín. Ugyanakkor még olyanok is, akik tisztában vannak hátrányaival a fajtára nézve párosítanak Magyarországon sárga kutyákat barnákkal. Remélem ez a kis eszmefuttatás, a teljesség igénye nélkül segít megérteni valamit az örökléstan szépségeiből és buktatóiból."

 

Itt a cikk, amiből idéztem:

 

http://www.labrador.hu/h_labrador_szingen.html

 

Ha nem vagy tenyésztő, akkor az Téged nem nagyon érdekel, hogy milyen a színek öröklődésének menete. Következmény viszont van.

Bár Te is tenyésztővé léptél elő, mihelyt párosítottad a törzskönyvvel rendelkező kutyáidat.

Ha tenyésztőnek "készülsz" akkor már előtte fel kellene készülni a fajtából, tájékozottnak kellene lenned a színek öröklődéséből, visszamenőleg tájékozódni kellene az ősökről, azok színeiről.

Még így is érhetik az embert meglepetések. Csak az utódok mutatják meg, hogy milyen recesszív géneket örökítenek a szülők. Ráadásul csak valószínűségek vannak az öröklődésben. Lehet, hogy a harmadik alomban jönnek elő a nemkívánatos színek.

 

Biztosan lesz olyan tenyésztő itt, aki elmondja Neked a tan foltok okát, ha nem a szomszéd kutya adományozta a kölyöknek.

Előzmény: Ildoszka (20)