Berényi József Creative Commons License 2017.12.02 0 1 7987

Én a következő módon oldom meg a kisebb bokrok takarását:

1.)A növényeket összekötöm amennyire szorosan lehet.

2.) Körbe rakok 6db botot, ami valamivel magasabb a bokornál. Ha kész olyan lesz mint egy indiánsátor váza.

3.)Először fátyolfóliával, utána hőtükör fóliával becsomagolom. Mivel a pára átjut a fátyolfólián, és csak a hőtükörfólián csapódik le, így anélkül folyik le a két fólia között a talajra hogy a növényre csepegne. Mellesleg ha a növény teljesen vízben is áll akkor sincs  semmi baja, lásd gyökereztetés, vagy a nedves homokban teleltetett vessző az oltáshoz, vagy a a dugványozáshoz. Ezért úgy gondolom hogy a fátyolfóliát szükség esetén akár sima fóliával is lehet helyettesíteni.  Én biztos ami biztos alapon lepermeteztem olajos rézkén lemosóval. Ennek meg kell akadályozni a penészesedést vagy bármilyen rothadást okozó mikroorganizmus felszaporodását. A kis sátorban akadálytalanul eljuthat az ágakhoz a talajból feláramló hő, és a hőtükör meggátolja ennek a hőnek a kisugárzását.

4.) A sátor környékén a talajt betakarom szalmával 1-1,2m átmérőjű körben kb 20cm vastagon. Ez meggátolja a növény körül a talaj átfagyását. Nálam most a bokrok 2x2m-es osztásban vannak, ezért úgy döntöttem hogy a talaj teljes felületét letakarom szalmával, hogy minél melegebb maradjon a talaj.

5.)  Ráhúzok a kis sátorra egy nagy fekete kukazsákot, aminek ki van vágva az alja, ezt feltöltöm szalmával, és végül erre húzok még egy zsákot ami meggátolja hogy beázzon.

Az alap takarás ez, ehhez két kiegészítőt akarok kipróbálni. A bokor tövére lefúrok 1, esetleg 2db 20cm-es átmérőjű 1-1,2m mély lyukat.(Nálam itt a talajvíz szintje) Egy furat palástjának a felülete 0.6- 0.75m2 a két furat 1,5m2 így remélhetően komoly mennyiségű hő tud feláramlani a talajból. A a furatokat ferdén tervezem fúrni, hogy minél távolabb essenek egymástó de a furat nyílása belessen a kis sátor alá. Nálam a talaj szerkezet olyan hogy szerintem nem omlik be tavaszig támasztás vagy bélés nélkül sem.

A másik ehhez hasonló, csak kisebb átmérőjű, 2m mély, és 110-es befenekelt PVC csövet teszek bele.  Ez igaz költségesebb, de sok éven keresztül használható, nem kell minden évben újrafúrni, nem kell figyelembe venni a talajvíz szintjét, és nem tud beomlani a gyengébb szerkezetű talajoknál sem.  Nagyobb bokor esetén újabb csövekkel lehet növelni a hőátadó felületet.

Remélem tudják produkálni azt a teljesítmény amire számítok, és biztonságos teleltetést tesznek lehetővé. Majd ezeket is tesztelem a hőmérséklet adatgyűjtővel, az eredményekről meg beszámolok:)

Előzmény: 55judit (7983)