construct Creative Commons License 2017.11.27 -1 2 71562

"hogyan képzeled ezt, egy 4 dimenziós téridőben élünk, vagy ez csupán matematikai constructió, amely jó eredményt ad"

 

Ez olyan kérdés, mint lenne például, hogy "mi erők között élünk, vagy az erők csupán matematikai konstrukciók, amelyekkel jó eredményeket kapunk". Szerintem amikor valami külső dolgokról gondolkodunk, vagy beszélünk, sohase vagyunk képesek magukat a dolgokat betölteni az elménkbe, és gondolkodási műveleteket végrehajtani magukon a dolgokon, majd azokat áttölteni más emberek elméjébe. Mindig csak valamilyen modellt manipulálunk, amit a dolgokról konstruáltunk.

 

Ezek a modellek persze csak annyiban használhatók kollektíven, amennyiben a rajtuk elvégzett gondolkodási műveletek végeredményeiről konszenzusra tudunk jutni, vagyis azok függetlenek attól, kinek az agyában futottak le. És persze nem csak egymásnak felelnek meg, hanem a modellezett külső dolgok közötti történéseknek is.

 

A konszenzus nélküli modelleket nevezi a társadalom egyéni téveszmének. Aztán vannak kollektív téveszmék is, amelyek működéséről nagyon sokan konszenzusra jutnak, de nem felelnek meg semmiféle külső dolgok közötti történéseknek. Ilyenek például a vallásos eszmék.

 

Persze amikor annyira általános szinten próbáljuk elmondani a gondolatainkat, mint amit kérdeztél, nehéz konszenzusra jutni. Azt pedig egyáltalán nem tudom, mire váltjuk majd egyszer a téridőt. Nem hiszem, hogy kidobjuk, inkább pontosítjuk, ahol az elengedhetetlennek mutatkozik. A többi helyen, meg ugyanúgy használjuk utána is, mint ahogy ma is használjuk az időt, meg az összes hármasvektort, a teret, a hármassebességet, az E meg B hármasvektorokat, stb.

Előzmény: Macska Bonifác (71558)