vider Creative Commons License 2017.11.26 0 6 8280

Az alábbiakat néztük meg.

1.nap (hétfő) Sintrába mentünk a  9.11-es vonattal a Rossioról, LB kártyával ingyenes volt. Fél óránként  jár. 50 perc alatt megérkeztünk. A Tourist irodában senki sem volt, kombinált jegyet vettünk a Pena palotába  és Mórok várába, kedvezménnyel, LB carddal. A második 434 buszra felfértünk, a megállóban jött árusító emberke, a buszjegyet tőle vettük meg, mivel az irodában, ahol csak a buszjegyet árultak, egy ember szolgált ki, és lassan haladt a sor. A Penaval kezdtünk,  sajnos egy részét felújítják, de nekünk így is tetszett. Utána átsétáltunk a  Mór várba, strapás, de nagyon szép. Visszafelé  leszálltunk a Nemzeti palotánál és elsétáltunk a Quinta da Regaleirahoz. Kis varázslatos hely, jól jött a térkép amit adtak, és a telefon világítási funkciója, a labirintusokban. A kijáratnál vettük észre, hogy a kert egyik végében kimaradt az aquarium, de emiatt nem mentünk vissza. Itt is kedvezményes volt a jegy LB kártyával. Aztán sétáltunk vissza a Nemzeti Palota felé és betértünk sütizni a  Piriquitába. Újra felszálltunk a 434-es buszra, azzal mentünk vissza a központba.  Utána a 16.10-es busszal elmentünk Cabo de Rocaba, busz jegyet a sofőrnél kellett venni. 40 perc volt az út. Itt ért minket a naplemente, gyönyörű volt. Napközben 20 fok volt, itt is elég volt egy kardigán, pedig hűvösödött, szerencsére szél sem volt. Azt hittem fél óránk van fotózni (következtetve a következő buszjáratból),  de nem fel óra múlva jön a busz 17.20 kor, hanem 17.15-re volt kiírva, ami Cascais felé ment, nagy szerencsénkre késett.  Erre is a sofőrtől kellett megvenni a jegyet. Mire megérkeztünk Cascaisba, sajnos teljesen sötét lett, így nem mentünk el a Boca do Inferno-hoz. Az óceánhoz lesétáltunk azért, és bele mártottam a kezemet. Utána a hévvel mentünk vissza Cais de Sodréhoz, LB kártya érvényes volt.

 

2.nap  Reggel felszálltunk a 28-as villamosra a szállástól nem messze, ez a Sé katedrális előtt lehetett 2-3 megállóval. Elmentünk a végállomásig, ez majdnem egy teljes kör volt a Martim Monizig. Néztük a csodaszép szűk utcákat, így visszafelé is felszálltunk a villamosra, és leszálltunk félúton fotózgatni. Utána sétáltunk az Alfama negyedben, fotózkodtunk a Miradouro da Gracanál, aztán lelépcsőztünk a Sé katedrálishoz. Rájöttünk, kihagytunk egy kilátóteraszt, a Santa Luciát, de később bepótoltuk. Bementünk a Katedrálisba, az első rész ingyenes, a hátsó rész, ahol vannak a régészeti ásatások, a belépő 2 EUR, LB kártya nem jó. Utána elmentünk Arco Monumental da Rua Augustaig, sétáltunk a parton. Ott van kövekből épített alkotások, egy helyi emberke gyűjtögeti, pakolgatja  köveket, meg vannak festve, nekünk tetszett.  Aztán hévvel elmentünk a Belém negyedbe, LB kártyával ingyenes. Az első amit megnéztünk a Kocsi múzeum volt, ingyenes a kártyával. Utána elsétáltunk a  Felfedezők emlékművéhez, fel is mentünk kedvezménnyel. Utána tovább sétálva jött a Belém torony, ingyenesen LB-vel. Onnan átgyalogoltunk az Archeológiai múzeumba, Jerominos kolostort néztük meg, ezek is mind ingyenesek a kártyával. Minden nagyon tetszett. Idő szűkében voltunk majdnem 5 óra volt, a híres cukrászdát kihagyva gyorsan buszra szálltunk, hogy elérjük a  Palacio Ajudat, mivel fél 6-ig lehetett bemenni. Valaki írta, hogy olyan, mint a madridi királyi palota. Nagyon szerettem volna látni, de vegyes érzelmeink voltak. Van egy szép királyi palota, ahol mindegyik terembe bepakolnak valami modern, de inkább elvont dolgot, ami nem oda való. Onnan busszal mentünk be a városba, vacsorázós helynek kinézett  idősek üzlete zárva volt, így tovább buszoztunk a szállásig,  ahol betérünk a Rio Courába.

3.nap Reggel Santa Justa lifttel kezdtünk LB-vel ingyenes, azzal felmentünk, nagyon szép volt a kilátás, majd lifttel  vissza. Onnan Carmo Convent- hez sétáltunk, de zárva volt meg, negyed 10 volt, és csak 10-kor nyitott.  Így buszra szálltunk Szent György várát néztük meg. LB kártyával kedvezménnyel. Utána lementünk gyalog a Santa Lucia miradorhoz, meseszép, novemberben is még virág borítja. Ott felszálltunk a 28-as villamosra, napközben az elsőre felfértünk, elmentünk a  Szent Vince templomhoz, megnéztük azt is majd a Pantheont. Ezek mind ingyenesek voltak, de a Pantheonnál szóltak, hogy nem írtuk rá a LB kártyára kezdeti dátumot, és nem írtuk alá. Pótoltuk,  de aznappal. Tudtuk este lejár az utazási keret ezzel, de gondoltuk a további múzeumoknál jól jöhet. Egyébként addig mindenhol csak rápillantottak, később volt 1-2 helyen, ahol beütötték a sorszámot. Gondoltuk megpróbáljuk használni, de valószínűleg a sorszámmal azt ellenőrizék, hogy nem volt-e az adott helyen felhasználva. Utána elsétáltunk a  Sao Vicente de Forahoz,  ahol a park mellett mesék vannak kitéve csempéből. Onnan elbuszoztunk az  Aqueduto das Livreshez (séta közben egy 37-e a nevezetű helyen ittam KV-t, és sütiztünk. Az Aqueduto  LB kártyával kedvezményes volt, végig sétáltunk rajta. Onnan elbuszoztunk az Eduárdo VII. park tetejéig, majd lesétáltunk a Pombal térhez. Utána busszal mentünk a  Restauradores térhez, már fáradtak voltunk. Felszálltunk a Glória Elevatorra, felmentünk vele, majd vissza.  Betértünk a Hard rock Cafe shopba, ahol van, mindig betérünk. Aztán mentünk a Buffet de Laeloba, kellően éhesen, majd séta a szállásig.

4.nap, erre a napra lényegesen kevesebb dolgot terveztem be. Szállástól megint lesétáltunk a parthoz, ott végig a hajóállomásra a Cais do Sodreig. A reggel hajóval átmentünk a túl partra, katamarán volt, 5 perc alatt átértünk Cacilhas-ba. LB kártya nem volt érvényes, kérdeztem a pénztárost, ha napi jegyet vegyek az jó-e erre, mondta nem, de 1,45 EUR-os jegy teljesen korrekt volt, Nem mentünk be a buszpályaudvarra, helyette sétáltunk a parton,  a híd felé, majd egy panoráma lifttel felmentünk magasabb szintre, 1 EUR-ért. Onnan még jót sétáltunk Cristo Reihez. A kilátás onnan gyönyörű, de  a tetején meg pláne. Aznap eleve szél volt, fent alig bírtunk megállni, de megérte az élmény. LB kártya nem érvényes. Az is szenzációs hely, gyönyörű kilátás. Onnan helyi segítséggel (mert az útvonaltervező, eléggé máshova vitt) megkerestük a 753-as buszt,  amivel az April 25 hídon át jöttünk vissza a Pombal térig. Eddig 20 fok volt, melegebb, mint tegnap, csak szeles. Aztán sétáltunk le az Avenida da Liberdaden, a Restaurades metró megállóig, akkor kezdett esni. Esőkabát volt nálunk, ernyő nem is ért volna semmit sem. A nadrágunk tiszta víz lett. A Restauradesnél beülltünk padaria Portuguesaba, ettünk, melegedtünk, és megkóstoltam a galaot, de rájöttem, sima tejeskávé. Itt nagyjából megszáradtunk, és mire elindultunk, már csak szemerkélt. Aztán a Carmohoz újra elmentünk, nem sok ember volt, jegy LB-vel kedvezményes. Aztán elmetróztunk a Benfica stadionhoz, ömlött az eső... Elmentünk  a felüljárón egy darabig, csak kívülről, és kicsit messziről gyorsan lefotóztuk, de nagyon eláztunk. Sajnos így kimaradt Fehér Miklós szobra. A stadion mellett van a Colombo üzletház, a Primark miatt beterveztem előre, shoppingoltunk egy keveset. A nagy szupermarketben is bevásároltunk, addigra elállt az eső,és mentünk a szállásra.

5. nap. Reggeli után összepakoltunk, a csomagot ott lehetett hagyni a szálláson.  Lesétáltunk a The Praça do Comérciohoz, és LB kártyával ingyenesen felmentünk a Arco Monumental da Rua Augusta tetejére. Csodaszép napos idő volt. Utána busszal elmentünk az Azulejo múzeumhoz, nekünk ez is nagyon tetszett, LB-vel ingyenes volt. Onnan az Oriente állomást céloztuk meg, busszal majd hévvel mentünk ki, ez utóbbit megint helyi segítséggel találtuk meg. Nagyon tetszett nekünk ez a rész is. A bevásárló központon keresztül menünk ki a Nemzetek parkjába. A „libegő” sajnos nem működött, november 30-ig felújítják. Elsétáltunk a Vasco de Gamma hídig, illetve kicsit tovább is, majd vissza. Szép napsütésben, 22 fokban. Aztán (bár a reptértől nem messze voltunk), a nagy bőrönd miatt visszamentünk a szállásra, út közben a Pingo Docéban az útravalót beszereztük, majd irány a reptér.

Nagyon tartalmas öt nap volt. Sajnos pár dolog kimaradt, de ezzel úgy vagyunk, lesz miért visszamenni. :)