Creativus Creative Commons License 2017.11.26 0 1 57741

A téliesítés lépéseire számos leírás van, én hirtelenjében az alábbit találtam:

 

http://www.medencefedes.org/wp-content/uploads/2010/05/Medence-t%C3%A9lies%C3%ADt%C3%A9se.pdf

 

A téliesítés a téli fagyok miatt kell. Ha előre tudnánk, hogy idén télen nem lenne fagy, akkor ugyanúgy csak klórozni, algagátlózni, keringetni kellene csak (legfeljebb a hideg víz miatt ritkábban).

A jégről két dolgot kell tudnunk:

1. Ha egy adott térfogatú víz megfagy, akkor a jég térfogata kb. 1.1-szeresére nő, ami egy jelentős térfogatnövekedés. Ettől repedhetnek el pl. a megfagyott vízcsövek, ill. mennek tönkre a belefagyott víztől a csapok.

2. A jég képlékeny. Ha lassan is, de "folyik" (ahogy a gleccser), s felveszi az edény alakját.

 

Télire a merev falú medencét teljesen ki is üríthetjük (bár ez vízpazarlás), a puha falút pedig ürítés után szétszedhetjük, és enyhébb helyen tárolhatjuk.

 

Ha nem ezt akarjuk, akkor szoktunk téliesíteni.

Logikus tehát, hogy minden csövet, és a szűrőt, szivattyút víztelenítünk, és a medencében a vízszint ne érje el se a befúvókat, se szkimmert (ha van).

Mivel se forgatás, se klórozás, algagátlózás nem lesz kb. egy fél évig, biztosítani kell, hogy az algák a hideg vízben ne szaporodjanak. Minél tisztább a víz annál jobb a helyzet (tehát a vízszint csökkentés előtt ezért kell szűrés, takarítás). Be kell klórozni (ez a hidegben lassan távozik) és hosszan tartó algagátló kell (Pl. Télapool). Utóbbi csak kb. a +14 fok feletti vízben bomlik el, tehát megvárjuk, amíg az átlaghőmérséklet ez alá süllyed. Fürödni ilyen vízben nem javasolt (nem csak magunk, hanem a víz minőségromlása miatt sem).

 

Fagytestek leginkább keményfalúba szükségesek ahol egy gyors fagyás esetén a jég nem tudja követni képlékenységével a térfogatváltozást. A puhafalúnál ez kevésbé gond, de lehet belerakni. Betakarás a belehulló szemetek (falevél, rovarok, stb. a szél által) miatt ajánlatos, mert tavaszra az idő enyhülésével ezek bomlani kezdenek, ezáltal lúgosítanak, és elősegítik az algásodást. Én nem szoktam, mert eső, hó esetén problémás lehet, ill. én tavasszal teljesen le szoktam engedni a puhafalúmat. Télen a nem ritkán 10-20 cm-es jég elbírná a gyerekeket, de ne engedjük őket mégse bele, mert a nagy tömegű, ill. megtört jég károkat okozhat a falában.

 

Ha mindent jól betartunk, és tavasszal a fagyok elmúltával, de az átlaghőmérséklet 14 fok alatti időszakában vissza tudjuk állítani a nyári állapotot, akkor a bennmaradt vizet nem engedjük le, hanem visszatöltjük a kívánt magasságig, így több ezer Ft-nyi csapvizet spórolhatunk. (Ha fúrt kutunk van akkor a vizünk költsége kb. tizedrésze a csapvízének, mert csak a búvárszivattyú fogyaszt áramot).

 

Én a víz leeresztését kb. okt. közepén kezdem egy házi vízművel, amit a WC-kbe használok nagyjából 3 héten keresztül (ezzel is spórolva a csapvizet; idén az enyhe idő miatt ez okt. végére csúszott). Utána a leeresztőt is víztelenítem (a vízműt - szivattyú, nyomáskapcsoló, tágulási tartály - elpakolom), majd tavasszal ismét beszerelem, és így ürítem a maradékot. Végül fúrt kút - némileg vasas - vize jön a takarítás után, de a vasat - megfelelő módszerrel - kb. 3 hét alatt megszüntetem.

 

 

 

 

 

Előzmény: gombavadász (57739)