ChrisRea Creative Commons License 2017.11.22 -1 0 204352

kognitív disszonancia ezt akkor éltem át amikor gyerekkoromban mutattak egy űrrakéta kilövést a tévében ami félúton befordult jobbra(balra). ez a fenoménom ma is bármelyik videón megnézhető. ergó nem lehet kijutni fizikailag a világűrbe.

 

ez a videókról jutott eszembe.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia

Kognitív disszonancia az érvelésben és a meggyőzésben

A kognitív disszonancia az érvelésben, illetve a meggyőzésben is megjelenik. Például amikor egy eladónak azt kell hazudnia a vásárló számára, hogy neki való a termék, közben nem így gondolja, ezáltal lelkiismeret-furdalás alakul ki benne hazugsága miatt. Ebben az esetben a tulajdonosnak meg kell győznie az eladót, hogy helyes a viselkedése, például úgy, az értékesítésből kapott jutalékból elviheti az egész családját egy háromnapos kirándulásra. Azaz az érveléssel csökkenti az eladó kognitív disszonanciáját.

De nem csak ilyen módon lehet a kognitív disszonanciát felhasználni az érvelésben. A meggyőző ágens szándékosan okoz kognitív disszonanciát, hogy a meggyőzendő partner rosszul érezze magát, bűntudata, lelkiismeret-furdalása stb. legyen. Majd ezután, a kognitív disszonancia megszüntetésére a meggyőző ágens megoldást kínál. Például:

  • A legtöbb reklám erre épít. Félelmet, bűntudatot kelt a fogyasztókban, hogy nem elég szépek, fiatalok, ápoltak stb. Majd a termékekkel megoldást kínál arra vonatkozóan, hogy ezeket a negatív érzelmeket, viszonyulásokat feloldja.
Előzmény: MZ/Y (204351)