Törölt nick Creative Commons License 2017.11.21 0 0 24166

Radiátoros fűtés sokkal régebben van, mint padlófűtés. Illetve talán nem is igaz ez sem, hiszen már a rómaiak is csináltak, igaz, csak fürdőkben, ahol a víz valami vályúfélében folyt.

Az első padlófűtést még 1988 környékén csináltam. Azóta is megy. Akkoriban alig lehetett valami hozzávalót  kapni. De osztó-gyűjtő volt, csapok voltak, hungarocell volt, vasháló volt, meg volt valami polipropilén kopolimer , vagy valami ilyesmi cső is. Arra nem írtak rá ilyeneket, hogy oxigéndiffúzió mentes, ettől még nagyon jó volt. Meg nem lehetett olyan kis ívben meghajlítani, meg csak 60 fokig volt ajánlva, meg talán 6 bar nyomásig? Ettől én még a lefektetés után megkínáltam vagy 10 bar-ral... A kazán meg egy Thermotéka 25 volt. Meg 3 járatú szelep. 4 járatú csak külhonban... Most már más világ van, de én inkább csak a felesleges és méregdrága dolgok terjedését, terjesztését látom. Ez a világ nem a takarékosságról szól, hanem arról, hogy a vállalkozók hogyan tudnak minél több pénzt keresni, akár feleslegesen elvégzett munkákkal is. Meg a kereskedők. A sor végén a felhasználó áll és mindent ő fizet... illetve a bank, hitel formájában.

 

A melegpadló valóban necces. Vannak pl. nagyon szép pvc-k, de csak akkor lehet felragasztani, ha a beton víztartalma már nagyon alacsony. Ez pedig még bekapcsolt fűtés esetén is nagyon lassú folyamat. A fiaméknak van egy 90 nm-es orvosi rendelőjük a Széll Kálmán tér környékén és 3 hónapig a nyár folyamán ( ! ) ment a padlófűtés, hogy a víztartalom csökkenjen. Nagyon lassan csökkent...  végül a pvc-s mondott valami méregdrága anyagot, amivel mégis le tudta ragasztani. Muszáj volt, mert a dokik sorban álltak a kibérelésért. Követ meg nem akartak, mert nem elég elegáns, meg nem elég diszkrét.

 

Persze, hogy nem ördögtől való a radiátor. Még a konvektor sem. Mindent a maga helyén, az igényeknek megfelelően. ( A nyaralómba nem teszek be cirkót, mert novembertől nem használom. Októberben viszont még jól esik a konvektor is... ) De állandó lakhelyen csak padlófűtés, erre persze már a ház tervezésénél kell gondolni. ( tájolás, ablakok, szigetelések, belméretek, stb )

 

Hát, az lehet, hogy a generálkivitelezőnek nem tetszik a dolog, de valahogy meg kell velük alkudni. Én mindig csak egy jól körülhatárolt munkára szerződtetem céget. Persze, ennek is komoly hátulütői vannak. Még egyszer nem biztos, hogy belefognék. Manapság egy építkezés, vagy komolyabb felújítás nem embernek való...

Előzmény: qwertz77 (24164)