szilvatövis Creative Commons License 2017.11.21 0 1 313588

Természetesen változtassunk! E közben ma már tudomásul veszem, hogy a változás mindig a kényszerűség és a lehetőség szűk mesgyéi között zajlik.

A civlizációt fenyegető legnagyobb veszély maga az ember, az emberi természet.

A második a Föld erőforrásainak kimerülése mielőtt kolonizálnánk a Naprendszert.

A harmadik egy szupervulkán kitörése.

A negyedik egy aszteorida becsapódása.

Az ötödik, valami szuperkórokozó megjelenése.

A hatodik az óceáni ökoszisztéma felborulása következtében mérgezővé váló légkör.

A hetedik szupernova kitörés.

A nyolcadik kozmikus felhőn áthaladás.

A kilencedik MI.

A tizedik egy új jégkorszak.

A tizenegyedik az éghajlat pozitív irányú átbillenése, az éghajlati rendszerek összeomlása, szuperviharok.

 

A tengerszint emelkedés nem tartozik ide, tengerpart mindig lesz, majd arrébb mennek. Földerngések, háborúk is pusztítanak el városokat, újjáépítik. A tengerszint lassan változik.

 

Szuperviharok. A szélsőséges időjárás nem a felmelegedés, hanem a változás velejárója. Az éghajlat energiaminimumra törekszik, de nem találta meg azt a stabil állapotot (völgyet) ami ezt biztosítaná. Ugyanígy zajlik lehűléskor is, azt is nagy viharok kísérik (kisjégkorszak).

A légköri potenciál ugyanis nem a meleg, hanem a hőmérséklet különbség következménye (termodinamika).

A felmelegedés folyamata viharos, de a végső állapotban az Egyenlítő és a Sarkok közötti hőmérsékleti különbség csökken, csökken a légköri dinamika is. Volt időszak, amikor az Északi-tenger langyos, sekély vizében vízilovak dagonyáztak.  A halászok fenékhálói rendszeresen hoznak fel csontokat.

Az Egyenlítői vidék 0.1 °C-al magasabb állapotának energia (hő) mennyisége elegendő ahhoz, hogy ha északra szállítom, hogy az Északi-tenger vidékét 1 °C-al melegebbre változtassa. Ezt sajnos nem veszik figyelembe különben az átlaghőmérsékletek számításánál. A magas szélességi fokok rendkívüli melegedését valójában igen picurka energiaváltozás idézi elő, viszont látványosan dob a virtuális átlaghőmérséklet jellemzőn.

 

Vannak változások amik fenyegetők, vannak amik csak kellemetlenek és lehetnek kedvező aspektusai is. Nem tudhatjuk mi vár ránk, de a legrosszab, a jégkorszak, az ellen tehetetlenek lennénk.

Nem reklámozni akarom a felmelegedést, de tudomásul veszem, hogy befutunk egy pályát aminek nem látjuk a végét, de látjuk kétoldalt a szélét. Sajna az unkáink sokkal nagyobb tehertételekkel szembesülnek majd, mint az éghajlatváltozás.

Előzmény: Auralianus (313582)