aszofi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 8264

Szóval a mi élményeink-tapasztalataink:

 

Nov. 11-én kis csúszással érkeztünk meg Portóba. Az utazási kártyát és az egyszeri jegyet nagyon egyszerű volt megvenni az automatából, sor sem állt. A reptéri metró, kb. 20 percenként jár - ezt, azt gondolom jó tudni, a reptérre való közlekedésnél. (és úgy alapvetően is azt tapasztaltuk mind Portóban, mind Lisszabonban, hogy a metrószerelvények elég ritkán járnak - értem ezalatt, hogy a nálunk megszokott csúcsidős 2,5 perces metró indulás itt nem ismert, a legsűrűbben közlekedő metróra is legalább 6-8 percet kell várni...de inkább jellemző a 8-10 perc).

 

Szállásunk a Sao Bento pu.- és metró közelében volt, úgyhogy a metróból feljövet már kb. 5-6 perc múlva a szállásunkon voltunk.

A portó szállásunk:

https://www.booking.com/hotel/pt/the-poets-inn.hu.html?aid=357018;label=gog235jc-hotel-hu-pt-theNpoetsNinn-unspec-hu-com-L%3Ahu-O%3AwindowsSxp-B%3Afirefox-N%3AXX-S%3Abo-U%3Ac-H%3As;sid=cd27d7bc4d22ec32c6ae0a54ba5c58dd;dist=0;sb_price_type=total;type=total&

 

Tökéletes szállás volt. Bár a szobánkhoz nem tartozott saját fürdő, így is nagyon kényelmes volt. Minden emeleten volt egy- vagy két fürdő, wc. az ott töltött 2,5 napunk alatt egyszer sem kellett semennyit sem várni, hogy tudjuk bármelyiket is használni. A reggeli bőséges volt (felvágottak, zsemle, házi süti, lekvárok stb...) ára 2 éjszakára, 2 fő részére 70 euro.

 

Aznap - mivel mire lecuccoltunk már kb. este 8 óra lett, random jelleggel sétálgattunk a környéken, ill. lementünk egész a híd "lábáig". majd vissza a szállásunk közelében egy klassz kis vendéglőben vacsiztunk.

 

12-én vasárnap reggeli után a Sao Bento pu. felé vettük az irányt, a pénztárnál megvettük a vonatkártyát s egyben az oda-visszára szóló vonatjegyet Aveiroba.

Aveiro klassz döntés volt, nem tudok róla extrán áradozni, de jó volt kb. 2 órát sétálgatni, üldögélni, sütizni, fagyizni a hangulatos kisvárosban.

 

Du. elkezdtük Portó felfedezését pontról-pontra, azt hiszem a "kötelezőket" láttuk mind, voltunk a nagyon hangulatos bevásárló negyedben is a Bolhao piacnál (meglepő tömeg...nem feltétlen turisták, hanem helyi lakosok, ülnek, állanak, vásárolnak, fogyasztanak mindenhol). Benéztünk a híres könyvesboltba...be nem mentünk, mert erős túlzásnak éreztem a fejenkénti 4 euorós belépőt, de elég hosszú sort állt a bejutásra várva, úgyhogy nem mindenki osztja ezen nézeteimet :-)

 

Este átsétáltunk a másik oldalra a gyönyörű hídon (előtte még ezen az oldalon a híd lábánál ettünk egy hangulatos kis étteremben...a kaja nem volt nagy szám, de a portói bor kárpótolt :-)

....hát nekem a "másik" oldal kicsit csalódás volt. Nyilván este már nem kirándultunk feljebb a kikötősori étterem negyednél...nekem kicsit "ipari", bazi nagy éttermek, nem volt túl hangulatos szerintem (de nyilván értem, hogy a millió számra érkező turistákat ki kell szolgálni, és ezt legegyszerűbben a hatalmas hangárokban lehet. Innen vissza újra a Ribeira negyedbe, majd haza. Otthon még kiültünk a teraszunkra (a Clerigos toronyra volt kilátásunk).

Jah, ami meglepő volt, hogy a szállásunk környékén gyakorlatilag az éttermek zárva voltak (kettőt is kinéztem még az előző este). Lentebb persze már minden nyitva volt, de azok nem voltak túl szimpik.

 

13-án hétfőn de. még volt 2-3 óránk, hogy amennyire lehet utoljára körbejárjuk Portót és elbúcsúzzunk "tőle". 14 órakor indult a gépünk tovább Lisszabonba.

 

Én azt gondolom, hogy Portót ennyi idő alatt meg lehet bőségesen nézni, nagyon szép és hangulatos város...ha tehetitek feltétlen látogassátok meg! Amit sajnálok, hogy Coimbra már nem fért bele az időbe, meg hát nyilván lehetett volna - ha van több időnk - kocsit bérelni és a környéket bejárni. Most ennyire futotta, nekünk ez így most tökéletes volt.

Egyelőre nem tudom még megfogalmazni, hogy miért...de  Porto nagyon belopta a szívembe magát :-)

 

Folytatom Lisszabonnal...