pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26202

A cobalamin felszívódért felelős gén hibát az USA-ban találták meg  komondorok megbetegedése után kutatva.

Amit innen-onnan megtudtam eddig róla, hogy a cobalamin (B12 vitamin) hiányában romlik a kutyák idegrendszere. B12 vitamin hiányában a folsav felszívódása is gátolt, tehát a terhelt kutyák vérszegények.Feltételezem, hogy evvel az adott kutya együtt tud élni, talán az életkilátásai lesznek rosszabbak a daganatos betegségekre való fogékonyságuk okán.

A kutyák génjeinek homozigótasága a betenyésztettséggel hozható összefüggésbe. Dr Zöldág prof könyvében azt írja, hogy ezeknek a kutyáknak az immunrendszere a vemhesség alatt olyannyira lecsökken, hogy a tejükben nem képződik  kellő mennyiségű ellenanyag a különböző fertőzések leküzdésére (gamma globulin féleség) . Amennyiben a tenyésztő biztosítani tudja kutyája immunrendszerének "csúcsra" járatását a fialási időre, illetve steril körülményeket tud biztosítani, akkor a kölykök életben maradhatnak. Prof. Varga szerint ez tüneti kezelés , a kölyökhalált heterózis hatással kell kezelni, mert a kölyökhalálozás hátterében az szokott lenni. Ennek bizonyítását a halott kölyköktől levett genetikai mintákkal lehetne bizonyítani. Általában csak 300 gén homozigótaságát vizsgálják, amiből következtetnek a többire .

Éppen a napokban írtam levelet Gáspárdy A. docens úrnak, hogy kérünk tőle tájékoztatást arról, miért veszélyes a hibás gén okozta cobalamin betegsége a kutyáknak, miért nem szabad terhelt kutyákat tenyésztésbe vonni, hogyan öröklődik ez a  gén hiba, mik a pontos élettani hatásai?

Ígérem, hogy a válasz meg fogom osztani.

Előzmény: kulcsi komisz (26200)