Atocha10 Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10963

Végzős "undersköterska" hallgató vagyok, emellett idősek otthonában dolgozom demensekkel. A gyakorlatomat is idősek otthonában végeztem, ők nem demensek voltak. Fogalmam sincs hogy miért kell ilyeneket terjeszteni hogy az idősek nem kapnak enni, és borzalmas körülmények uralkodnak az otthonokban. Napi ötszöri étkezés van, reggeli kívánság szerint, az ebédhez a köretet, salátát, desszertet mi csináljuk, minden második nap süteményt sütünk a délutáni kávézáshoz. Minden nap kapnak gyümölcsöt, zöldséget. Tea, kávé, tej, gyümölcslevek. Ha ezeken kívül kérnek enni, természetesen kapnak. Ha este 10-kor akar enni, akkor akkor kap. Az ebéd bőséges és jó minőségű, a vacsorát mi készítjük. 8 emberre jut 2 személyzet, ill. 12.00 és 14.00 között 4-en vagyunk. 

A másik gyakorlatomat egy demens napköziben töltöttem, ott enni is kellett velük, onnan tudom hogy jó minőségű és bőséges az étel. A házi kijárós szolgálatot, az idősek otthonát, és a napközit is a kommun-nél lehet igényelni, felmérik az illető állapotát, anyagi helyzetét és úgy döntenek hogy milyen segítségre van szüksége. Ha nem elég a nyugdíja, a kommun kipótólja, ill. nem veszik el az egész pénzét. Még akkor sem ha idősek otthonába költözik. Van akinek kijár a házi kijárós szolgálat és napköziben is van heti 2-3 alkalommal és kedvezményesen veheti igénybe a taxit. Ez a "färdtjänst", akikkel én voltam 20 kr-t fizettek egy egyirányú útért.

Biztos vannak visszaélések egyes helyeken, ezek ki szoktak általában derülni, ill. feljelenthetők vagyunk (Lex Sarah- tessék utánanézni), amit ráadásul nem is a munkahely vizsgál ki.

Mind az idősek otthonában, mind a napköziben havonta mérjük a vendégek súlyát, ezt dokumentálni kell a "sjuksköterska" felé. Egyébként mindent a világon dokumentálni kell. Ezek nem csak az én tapasztalataim, hanem a csoporttársaimé is, akik szintén mindenféle területen dolgoznak.