Serebi2 Creative Commons License 2017.11.16 0 2 8256

Sziasztok! Tegnap érkeztünk haza Lisszabonból. Néhány friss infó, ami hátha hasznos lesz valakinek, aki épp most keresgél és pont ez érdekli. Remek idő volt, így nagyon tudom ajánlani november első felét, bár lehet, szerencse kérdése is. Nappal 18-20 fok, sehol egy felhő, ideális a városnézésre. Nincs tömeg!!! A tömegközlekedés remekül működik, még a 28-as villamosra sem kellett 2 percnél többet várni és ülőhelyünk is volt. Szállásunkn a Pensão Praça da Figueira volt. Akinek egy kb. 3 csillagos hely megfelel, nyugodt szívvel ajánlom. Tiszta, felszerelt (hűtő, széf, mikró, vízforraló, hajszárító, tv, stb.) kényelmes ágyak, nagyon barátságos, segítőkész személyzet, bőséges, finom reggeli, ár-érték arány rendben. Nem tudom „aszofi” mire gondoltál a külön fürdővel kapcsolatban, amikor ezt a szállást nézted, de természtesen külön fürdőszoba tartozik a szobához. Az emberek udvariasan, mosolyogva, készségesen segítettek, nem csak a vendéglősök, rendőrök, hanem az utca embere is. A közbiztonságra sem volt panasz, szerencsére senki nem próbált kizsebelni minket. Sok a rendőr egyébként az utcákon.

Nos, hát megérkezésünk után a reptéren a busz átvitt az 1-es terminálra, ott megkerestük am metrólejárót és vettünk tömegközlekedési kártyákat. Vannak segítők, de nem bonyolult az automata kezelése. A szálláshelyünkhöz metró, busz-, villamosmegállók pár lépésre voltak, a közelben rengeteg étterem, üzlet, Pingo Doce (ahol szinte itthoni árakon tudtunk vásárolni) mindenféle, amire csak szükség van. Nem ugrottunk be az első étterembe, ami utunkba akadt és ez így volt jó, hisz akár 50-100 méter után már egész jó árakon találtunk lehetőséget az éhségűzésre. Kipróbáltuk a nemzeti ételeket, nagyon bejöttek! Mindenütt finomakat ettünk, bőséges volt az adag, egy főre kb.12-13 euróból egy étkezés megoldott volt, amibe még egy nagy pohár sör is belefért (meg egy kis borravaló is J)

Egy egész napot Fatimában töltöttünk. Metróval kimentünk a Sete Rios pályaudvarra, a buszra már elővételben megvettük a jegyeket. Fatima gyönyörű, szívből ajánlom nemcsak a vallásos érzésű embernek. Óriási téren hatalmas bazilika és egy gyönyörű szentély van. Végigmentünk a magyarok keresztútján, felkerestük a három gyermek egykori házát.

Második napon a 15-ös villamossal a Jeromos kolostorhoz mentünk, megnéztük kívül-belül és a templomot is. A templom ingyenes, a kolostorba 10 euró a belépő. Szép volt! Valahol azt olvastam van kombinált jegy a Belém toronnyal, de jelentem, nincs! A látottakról való beszélgetésben elfeledkeztünk a híres cukrászda meglátogatásáról, de azért este még kerestünk egy jó kis cukrászdát, ahol megkóstoltuk a Pásteis de Natát. Fincsi! Innen átsétáltunk a Felfedezők emlékművéhez, 5 euróért felvisz a lift, meg pár lépcső, remek kilátás van a tetejéről! Gyalog - mert szeretünk gyalogolni J, - a Belém toronyhoz mentünk, itt viszont úgy döntöttünk csak kívülről nézzük meg. Majd a 15-ös villamos egyik közeli megállójához sétáltunk és elutaztunk a Cais de Sodré hajóállomásra. Zapping jegyünkkel Cacilhas állomásra mentünk, onnan a 101-es busz 1,45 euróért elvisz a Krisztus király szoborhoz. Az ott lévő kápolnák gyönyörűek, az Április 25-e híd pedig valóban San Franciscot idézi. Mesés a panoráma a szobor tetejéről, ahová 5 euróért visznek fel lifttel, no meg persze néhány lépcsőt önerőből is meg kell tenni. Érdemes megvárni fenn a naplementét, csodálatos!

Az utolsó napunkon a 28-as villamos vonalán tettünk egy izgalmas utazást. Visszafelé leszálltunk a Sé katedrálisnál és azt is meglátogattuk. A kerengő és a kincstár kombinált belépője 4 euró, ezek annyira nem nyűgöztek le bennünket, semmi extrát nem találtunk benne, maga a katedrális szép volt. Innen, természtesen gyalog a Szent György várhoz mentünk, jó kis kaptatók vannak, minden pulcsi leszaladt rólunk mire felértünk. 8,50 euró a belépő, nekünk tetszett a vár és a kilátás is. A napijegyünk tartalmazta volna a Santa Justa felvonót is, de ez elmaradt, mert egyedül ez volt az a hely, ahol hosszú volt a sor. Úgy gondoltuk, volt már részünk fantasztikus panorámában és kihagytuk. Délutánra az Ócenárium volt a program, mert mi szeretjük a halakat Nemcsak enni, nézni is! Nekünk lenyűgöző volt. Itt megcsodáltuk a Vasco de Gama hidat is. Szerettünk volna libegőzni, de sajnos nem üzemelt.

Ennyi fért az időnkbe, remek választás volt Portugália és ha még több napot is eltölthettünk volna, lett volna ötletünk bőven!