Kékdroid Creative Commons License 2017.11.14 -11 3 64285

Köszönöm. Túramozgalmakat kellene teljesítenem, és akkor tudnék is miről beszámolni, de ami késik, úton van. Tehát akkor az utolsó ebből, mára csak rövidke, mint maga a zárótúra:

 

Pilisi vándorlás, Pilismarót – Esztergom

 

A dunakanyari ködben sejtelmesen kél a Nap és sejtelmes a Bitóci-patak völgye is, ahol véletlen lent maradok, pedig a letérést könnyen észre lehetett / kellett volna venni. Mintegy tíz perc után tűnik fel, hogy nincs jelzés, mégiscsak kellett volna a térkép. A pirosra visszatérve kapok még egy ajándék ködös kilátást, meg a hosszan elnyúló kaptatót a Savó-kúti-tisztás felé. A tisztás előtt kitérek a Hideglelős-keresztig, meglehetős meredek és poros terepen kell megtenni egy szakaszt (oda lefelé és majd vissza fölfelé), de a látvány miatt megéri. A túloldalon Helemba, a Dunán bolgár zászló alatt hajózó hosszútávú kirándulójárat, a fedélzeten kávézó-teázó közönséggel. Visszamászok az elhagyott piros sáv jelzéshez, csak azért, hogy megint lemehessek a hegyről. Majális-forrás, aztán a Búbánatvölgy. A hétvégi telkeknél sehol senki, nem is passzolna, hétköznap van. Lovastanyánál mégis találkozom némi mozgással, lovakat hajt át egy nő felső legelőről alsóra. A Fári-kútnál megtöltöm a palackomat a lassan csordogáló forrásvízzel, majd felkanyargok a piros jelzésen. Nehezen követhető, benőtt, unszimpatikus csapásként indul, csak fentebb javul a helyzet, a növényzet tisztulásával. Nem ez tűnik a Vaskapuhoz vezető legnépszerűbb útnak. A gerincre kiérve kicsit megenyhülök, mégsem olyan rossz ez az irány, kilátás is akad, meg végre érzem, hogy haladok. A turistaház-étteremnél begyűjtöm a bélyegzőt, megtekintem a ragadozó madaraknak felkínált áldozatokat (tengerimalacok) és iszom egy rendkívül finom, de nem az én zsebemhez méretezett árú limonádét. Végezetül séta, érkezés Esztergomba. A dombhátról még átlesek a Burda felé, aztán kissé gazos mélyút vezet pincesorra, utóbbi szélén halomba hordott vasbeton keresztaljakon („beton talpfa”) át. Valószínűleg az utat akarják feljavítani. A városba most nem térek be, nincs két hónapja, hogy kimerítő műemléklátogatást szerveztem rokonoknak, úgyhogy a lakóházak mentén, katonai temetőt érintve sétálok az átépülő vasútállomáshoz. Bélyegzek egyet búcsúzóul a kocsma külső kerítésénél, megváltom a jegyet és az éppen interjút rögzítő forgatócsoportot gondosan kikerülve felszállok a bent ácsorgó szerelvényre.

 

Legyen egy rövid összegzés itt a végén: nagyon látványos, a hegységet kellőképpen átfogó és kellően nehéz túramozgalom a Pilisi Vándorlás. A túra élménye mellé igényes igazolófüzetet, térképet, interneten további hasznos tudnivalókat és nem utolsósorban terepre kihelyezett, szép bélyegzőket kap a turista, aki végigjárja.

 

Képek

Előzmény: Törölt nick (64280)