Tevemadár Creative Commons License 2017.11.11 -10 2 64242

Sziasztok :-)

Pénteken egy igen kellemes túrát csináltunk a feleségemmel a Zemplénben. Komlóskára mentünk el kocsival. (Itt már voltunk a Rákóczi túrának köszönhetően :-) ) Először megmásztuk a Szkalka-"hegyet", az OSM tanösvényt, infó táblákat és szép kilátást ígért. Ehelyett: láttuk az info táblák helyét :-), a csúcson fákkal benőtt kilátást, a tanösvény jelzése régi, hiányos, kopott, nehezen látható. Mi inkább GPS -el mentünk. Ezt a részt nem igazán ajánlom azoknak, akik ez előbb felsorolt látványért mennének. Túrázásnak/hegymászásnak nem rossz. (kb. 4 km az egész hossza. Emelkedés: 200 m fel, ugyanennyi le is.)

Utána a Újhuta volt a cél. A zöld jel-> Újhuta-> kék négyzet->(Zsidó-rét)kék->kék kereszt-> Komlóska volt az úti terv. Fotelből megtervezve kellemes késői őszi andalgásnak tűnt. :-) Igazából nem nevezném még véletlenül sem nehéznek, de mivel van benne 1-2 hullámvasutazás, ezért annyira monotonnak sem. :-) A késő őszi erdő még mindig szép, bár a színek már erősen halványulnak. A földet óriás avar borítja, hétköznap révén csak egy párral találkoztunk és egy szalamandrával :-)

Igen kellemesen elfáradtunk, mire visszaértünk Komlóskára.

A túrát csak egy valami árnyékolta be: Újhután szembesültünk vele, hogy gőzerővel folyik a régi vadászkastély átépítése/felújítása/kastélyszállóvá tétele. (Önerőből, ahogy hirdetik.) Szóval oda a kis zempléni falu csendje-nyugalma (pedig 1-1 hosszú hétvégén, már így is sok turista, kiránduló volt), jönnek azok a "népek", akik az ilyen helyre "wellneszezni" járnak főként, s valószínűleg nem a kirándulás/ok a fő szabadidős tevékenység.

Ez természetesen csak magánvélemény, az én szubjektív kesergésem. Mindenki úgy tölti a szabadidejét, ahogy neki tetszik. Csak így olyan anakronisztikusnak érzem egy kicsi, hegyi zsákfaluba ilyen monstrum üdülő központ telepítését...