szocske_ Creative Commons License 2017.11.08 0 2 57131

Szaldó: jelenleg az van, hogy nyáron termelsz 100 egységet, de 90-et átvesz a szolgáltató, télen meg termelsz 10 egységet és 90-et ad neked a szolgáltató, végül 0 Ftot fizetsz az áramért függetlenül a téli-nyári termelésedtől és igényedtől.

 

Könnyen belátható, hogy amíg a teljes áramtermelésben elég kicsi a napelemes arány, addig ez belefér, de ha egy kritikus szintre nő, akkor nem lesz megoldható, mert paksot nem fogják nyárra lekapcsolni, főleg nem úgy hogy ha elkezd szakadni az eső nyár közepén, akkor gyorsan vissza kéne kapcsolni.

 

Én személy szerint két dolgot tudok elképzelni a közeljövőben, de ez persze csak vaktában lövöldözés:

1. nincs szaldó, a nyári/nappali 90 egység túltermelésed kiszámlázhatod és adnak érte 15Ft/kWh mínusz SZJA-t, télen és éjjel pedig ki kell fizetned 37 Ft/kWh áron a fogyasztásod.
2. szaldó csak az áram árára van, a rendszerhasználati díjra nincs. Összegben is nagyjából ugyanott van, mert ez esetben a szolgáltató által oda-vissza szállított áramra ki kell fizetned a 20Ft/kWh díjat, csak a 17Ft/kWh áramdíjat nem.

Az árakat persze nem ismerjük, ezek a mai árak, sokat változhatnak mire nem lesz szaldó, de az jól látszik, hogy mindkét rendszer arra ösztönözne, hogy házon belül használd fel a nyári túltermelést, pl. vegyél powerwallt vagy nyáron öntözd ész nélkül a kerted szivattyúval és termelj zöldséget.


De rossz esetben előállhat az a helyzet, hogy a napelem megtérülése kitolódik 10 évről 40 évre, de az élettartama marad 30 év.

Én ezért mondom azt, hogy minél előbb kerüljön fel a napelemes rendszer, ha eltelt a megtérülés 10 éve a szaldós rendszerben és már ingyen van, akkor kb. nem érdekel, hogy nullázza vagy csak felezi a villanyszámlám, hisz pénzembe már nem került.

 

Előzmény: MZ/Y (57121)