hieracium Creative Commons License 2017.11.04 0 0 17462

Rövid beszámoló Borneóból:

Persze ott meleg van, meg sok az eső, de az élővilág csodálatos. Az esőerdő hangos a kabócáktól

-  ez egy lámpahordó kabóca:

meg a békáktól, - ez egy repülő béka:

Vannak persze mérges kigyók is:

A rovarvilág is fantasztikus: óriási orrszavúak:

különös éjjeli lepkék:

és hát persze, nappali lepkék. A lepkék zöme a koronaszinten röpköd és csak ritkán ereszkedik alá. Fotózásuk nem könnyű, ráadásul az esőerdőben sötét is van, többnyire vakut is kell használni. Az ISO felnyomása túlzottan szemcséssé teszi a képet. A 105 mm-es makróval nem sokra mentem, egy méternél közelebb nem engedtek (hja, meleg van...), ezért a telével lőttem a többségét.

Lexias pardalis                 Tanaecia pelea                 Trogonoptera brookiana

A csücskösök is figyelemreméltóak, nemkülönben a busák:

Eooxylides tharis              Odontoptilum pygela

Csodálatos a formagazdagság. Legtlátványosabbak mégis a madárlpekék, azok között is a Brooke rádzsa lepkéje (T brookiana), szárnyfesztávolsága 8 cm, méltóságteljesen repül, vitorlázva, ritka szárnycsapásokkal.  Egy helyen négy is repkedett, néha le is szálltak, így alkalmam volt vagy 50 képet készíteni, abból vagy 3-4 sikerült. 

Persze, így messziről jól néznek ki a lepkék, de ott kutya meleg van, a páratartalaom 100 vagy közel 100%, mindenhonnan csurog a verejték és lemossa a szúnyogriasztót,  a szúnyogok azonnal meg is csípnek. Szerencsére arrafelé malária nincs, csak Dengue láz. De azt is megúsztam. Piócák vannak ugyan, de most elkerültek. A hangyák is nagyon kellemetlenül tudnak csípni. És csak egyszer áztam meg. Most próbálom rendezni a képeket, a jetlag talán ma már elmúlik.

 

Hasonlóan szép és maradandó élményeket kívánok Mindannyiótóknak!

Üdv: P