Kapimester Creative Commons License 2017.11.03 0 0 53537

Sziasztok!

 

Újrakezdő akvarista lennék. Régen volt egy 100l-es akváriumom (Guppy, Molly, Xipho, Neon, stb), nagyon szerettem. Akkor egy EHEIM Liberty 130 végezte a 100l-es akvárium szűrését. Nem tudok semmi rosszat mondani róla. Volt, hogy 3 évig nem kellett szétszedni az akváriumot, csak a kötelező vízcserék, aljzat "porszívózások" lettek elvégezve. Az életem sajna megváltozott, így az elmúlt sok évben nem volt akváriumom. Most viszont ismét elkezdeném megint, de a körülmények változtak, így tanácsokat kérnék. Adott egy üres kb. 200l-es akvárium. 80x40x60cm (hxszxm). Ugyanúgy Guppy, Molly Neon és társaik lennének a lakói.

1.        Egyedi bútorlapból készült bútorra tenném, de nem tudom mekkora alátámasztás kellene. Az akvárium alatti rész 90cm magasságú polcrendszer lenne, mondjuk az akvárium alatti vízszintes tartó lap (a polc teteje) dupla lapból készülne. Már, ha ez szükséges, valamint az akvárium alatt három függőleges oldallal tervezek, amik a függőleges terhelést kapnák. Persze a polcrendszer szélesebb lesz (kb 190cm), de ez lesz a 80cm szélességű akvárium alatt. Mélység kb 42cm, mind az akvárium, mind a polcnál is. 

2.          Az akvárium szűrésre külsű szűrőt szeretnék, de a greenaqua ajánlás teljesen elbizonytalanított. Régen egy egyszerű EHEIM Liberty 130 látta el a feladatot nálam egy 100l-esben, itt meg azt olvasom, hogy 40-50 ezer felett kellene szűrőt vennem. Ezt sokallom, max az Eheim 2424 eXperience 250 (kb 35.000Ft) férn bele a költségvetésbe, de mondjuk az ára ennek is sok, a greenaqua szerint meg ez is max 100l-ig ajánlott. Több pénzem nincs rá, inkább ebből is faragnék, ha lehetne. Vagy más típust, de azokat nem ismerem. Legyen tartós, szerelhető, javítható, egyszerűen kezelhető, és legfőképp csendes. 

3.          Az akvárium levegőztetése. Ez mondjuk talán nem a legdrágább dolog, de fontos lenne mekkora levegőztető, és mennyi porlasztó kellene. 

4.           Milyen növényeket ajánlanátok, amik szépek, és tartósak. Semmi CO2 kütyüt nem akarok bele tenni. Egyszerű és szép akváriumot akarok. Semmi extra.

 

Előre is köszönöm a segítséget: