GPS Creative Commons License 2017.11.01 0 1 145325

 

Aztán láttam egy műsort a tévében ahol mutatták ahogyan böszme célgépekkel gyakorlatilag ledarálják a komplett erdőt. Szörnyű hülyeségnek tűnik.

Jó pár éve már egyszer eldöntöttem, hogy soha többé nem veszek pénzért bútorlapból készült bútort.

 

Én itt azért higgadtságot javasolnék a radikális nézetek kapcsán - és itt srudolf kollégához is szólok.

 

Ugyanis az nem pont úgy van, hogy ezek a gyárak ész nélkül darálnák a bútor-minőségű, első osztályú fa-anyagot - ugyanis ott sem szarvasmarhák ülnek az igazgatói tanácsban.

 

Én a két szememmel láttam a sebes-i gyár "udvarát" - ami egy méretes rendező-pályaudvarra hasonlít inkább és ahol vagy 100-200 vagonnyi anyag várt feldolgozásra, hegyekben.

No, kérlek, az minden volt, csak nem bútor-minőségű anyag. Gyakorlatilag olyan 10-20 cm átmérőjű, de nagyon girbe-gurba ágak tették ki a készlet javát, amiről messziről látszott, hogy kifejezetten (asztalosipari szemmel nézve) úgymond "erdei hulladékból" tornyosultak a fa-hegyek.

 

Persze, ahogy srudolf kolléga mondja, ezekből még lehetett volna fakanalat, fogpiszkálót, vagy gyufát gyártani.... de kérdés, hogy mi éri meg jobban?

 

Mert azért azt se felejtsük el, hogy a bútorlapnak köszönhető a bútoripar "demokratizálódása" - vagyis az, hogy minden háztartásba jusson bútor - még a legkevésbé tehetősekhez is (pl. pályakezdő fiatalokhoz, alacsony jövedelmű családokhoz, stb.).

 

Ugyanezt valódi tömör-anyagból aligha lehetett volna elérni a teljes lakosság szintjén - mint ahogy régebben (főleg az új) bútor igencsak a tehetősebbek kiváltsága volt csak.

 

Megint más kérdés, hogy amikor a bútorlapot kárhoztatjuk, ne tévesszük össze a silány, tróger minőségű, magától széthulló bútor-konstrukciót - magával az alapanyag milyenségével. Tömörből is lehet szemét bútort gyártan - mint ahogy lapból is lehet évtizedekig tartósat.

 

Mert kérdem én: mennyivel van előrébb az a család, ha a marhanagy, hálószobai ruhásszekrénye táblásított, elős osztályú tömörböl van - egy kisebb vagyonért -  szemben azzal, ha ugyanaz egy korrektül elkészített bútorlap- konstrukció az a szekrény?

 

Itt most tegyük félre a feelinget, meg ilyesmit - mert ruhák-ingek-gatyák-bugyik tárolásáról van szó, nem poézisről. 

 

Semmi sem kötelező. Ha valaki arra gerjed, hogy az ő házában márpedig kizárólag csak tömörből készüljön minden - és elég gazdag ahhoz, hogy ezt meg is fizesse - akkor ezt is megteheti. Még Amerikából importált fa-anyagot is hoznak neki... csak fizesse meg.

Aki viszont azt a pénzt inkább másra költené (pl. gyerekek iskoláztatására, vagy más hülyeségre) - annak is van alternatívája, jelesen a lap-bútor.

 

Hangsúly: a szemét módon elkészített lap-bútornak köze sincs ahhoz, hogy bútorlapból készült. Aki ilyet gyárt, az tömörből is ugyanilyen szemetet adna ki a kezéből.

.

Előzmény: Mindenváró Ádám (145323)