sancibácsi Creative Commons License 2017.10.28 -1 0 10310

"A MACSOI-n én is voltam, de sokkal nem lettem okosabb.

A külső légbevezetés nem is annyira fontos most a témában, mert végül is teljesen mindegy, hogy merről érkezik a tűztérbe a levegő.Lehetne akár az udvaron is a kályha/tűztér. 

Nekem az volna jó, ha lenne szakirodalom legalább arról, hogy merre kell elindulni. A kicsit "inteligensebb"  tüztér levegő ellátásával kapcsolatban.

Még nagyon sok lehetőség van ebben, de kb senki nem tud semmit.Max találgatni...

Közben meg mindenki hirdeti, hogy  külső levegő bevezetéssel is készít kályhát.
Na ja, de mi alapján és hol, hogyan vezeti be a levegőt. "Szakszerű" lesz-e és gazdaságos a kész szerkezet?"

 

Ezt nem értem, nem tudom hová tenni. Megmondom őszintén :-(

Ha MACSOI-n voltál. Mert ott most újra, és újra az osztrák UMWELT a sláger.

De ezt sem értem, hogy mindenki hirdeti,.... miközben szerinted nincs erre jó megoldás, kiforrott építési leírás, technológia,? 

Pedig van. 

Ha már tömegkályhás a topik:

Az 1980-as években kifejlesztette Igor V. Kuznetsov a tömegkályha tűzterét. Ez épített bio-tűztéres. Ez alkalmas a külső levegő fogadására. Én 2010-ben építettem ilyen tűztérrel, külső levegő csatlakozással tömegkályhát. 

Ez természetesen szakszerű, is, és gazdaságos is; ahogyan írod.

Viszont egyetlen baja van, hogy orosz fejlesztés. És ott még nincs agyon szabályozva minden mint nálunk az EU-ban. Ennélfogva nincs minősítve. Labor vizsgálatok vannak, meg tesztek, de csak kevés. Azzal ők ott nem nagyon foglalkoznak, ha látják hogy jó :-)

 

Ehhez hasonló, a MACSOI-n is többször bemutatott reklámozott UMWELT+. Ez majd ugyanaz. Csak a négyzetes levegő belépés vékony körben sávszerű. És a tűztérfenék, és a tűztérfedés van átalakítva cserépkályha tűztérnek.

 

Tehát:

Szerintem megvannak erre a kirrott megoldások. És a miértek is megvannak a hogyanhoz :-)

Az egyik fontosd dolog ; ha külső a levgő ellátás, az az; hogy csak előmelegítve illik tűztérbe vezetni.

A másik pedig az az, hogy lehet padlóban ,.... tehát maga a külső levegő bevezetésnek az épületen belül több módja van. De ezeknek + ellenálása van. Minden törés, irány változtatás, stb + huzat igény.

Úgyhogy szerintem megcsinálhatjuk ezt magunknak is, de másnak is jó szívvel :-)

 

 

De ha már erről beszélünk!

És akinek nem inge, az ne vegye magára. De nemrég beszéltünk ugye a kókány téglakályháról. De annak szerintem, még alap kályhás szakvizsgája sincs.

A másik 'csoport' az, aki kályhás. De nem veszi a fáradtságot utána nézni az új dolgoknak. Nem derogál már neki (mástól meg főleg!!) tanulni!

És összebarmolja,...

Erre itt egy példa, kolléga honlapjáról:

 

A tűztér. Naná hogy bio. Erősen gondolkodom, hogy kitalálok ennek a megoldásnak valami hangzatos nevet, az mindig bejön. Mivel közvetlen, másodlagos égéslevegő-bevezetésről van szó, valami injektoros vagy inkább turbós, esetleg kompresszoros elnevezésen gondolkodom. Utóbbi jobban tetszik, kicsit össze lehetne hasonlítani az autók motorjával, végülis a teljesítmény-növelés elve nagyjából egyezik. Meg is van: Supercharged Burning Trap. Ez lesz a neve a továbbiakban.

És a hozzá tartozó kép:

 

 

Előzmény: zlota (10307)