Carina_S Creative Commons License 2017.10.25 0 0 134652

Igen, mindkettőre hasonló mérgezést ír, de mindkettőnél mint egy mérgezéscsoportba tartozót, a hallucinogén típusút, iboténsav, muscimol nevű hallucinogén mérgekkel. Azt írja, ezek részegséghez és bódulathoz hasonló állapotot okoznak, ami miatt óvatos mennyiségben az indiánok varázslói is ilyeneket használtak önmaguk bűvöletbe, transzba ejtéséhez, hogy varázslásuk hitelesebb legyen társaik előtt. Persze ők kitapasztalták, hogy kb. mennyi az ami még nem veszélyes, de már transzba ejt, és így használták. Azt is írja, hogy a légyölő galóca a kalapbőrében hordozza a mérgei zömét, kifőzött levét régen ezért is használták sikeresen légyirtásra.

 

Mindazonáltal a könyv szerint a méreganyag mennyisége évszakonként, termőhelyenként, és gombánként is változó lehet bizonyos határok között, de ezek a gombák az életveszélyes fokozatba vannak besorolva, mivel ritkán okozhatnak halált is a légzésbénulás által, ha sokat evett a megmérgezett.

 

Írja még, hogy picike muszkarin is van bennük, szintén változó arányban, ami miatt néha a muszkarinhatás túlsúlyba juthat a mérgezés egyes fázisaiban, nehezítve ezáltal a doktor diagnózisát. Általában azonban a hallucinogén hatóanyagok túlsúlya jellemzi a mérgezést, ami a muszkarinhatással pontosan ellentétes (nincs hányinger, tág pupillák, bódult részegségszerű állapot, kiabálás, táncolás, stb. .....).

Előzmény: homerx (134647)