Athena1985 Creative Commons License 2017.10.23 0 0 24076

Nagyon köszönöm a válaszokat! Hálás vagyok érte, mert mindketten konstruktív választ adtatok.

Igen, az észak-déli tájolás miatti akadályok már felmerültek, azonban a solymári HÈSZ miatt nem tudunk csak max. 10 m széles házat felhúzni, ha be szeretnénk tartani a jogi telekhatártól való távolságot, mivel a fizikai telekhatár sajnos pontatlan (jogi vitákat már tisztáztuk, nincs elbirtoklás, tervek a szomszáddal leegyeztetve és alá is lesz iratva egy beleegyezö nyilatkozat). Gondolkodtunk ezért egy tornácos megoldáson az utca felöli oldalon (az a déli oldal), vagy fedett teraszon, de az meg az meg a bekerülés költségeit emeli... Carport-ra rátenni. A nyeregtetö sajnos adott esetben kelet-nyugati tájolású lenne, vagy ha forditott, esetleg félnyereg, de statikailag a lejtés miatt ezek a megoldások lehet, hogy lenyomják a házat...

Gáz van a telken belül és tartaléknak be is szeretnénk vezetni, de ha a tervezett alacsony energiaigényt valóban teljesítjük, akkor ahogy korábban írták, a hövisszanyerös szellözés jórészt le fogja fedni (+6 fokig elvileg ha jól be van állítva, akkor szuper). Bár az eddig olvasottak alapján ott is optimalizálni kell a hömérséklet beállításait, hogy a lehetö legtöbb energiát nyerjük vissza.

A téglán viszont most elgondolkodtam. A páratechnikai problémákat én is olvastam, szóval szuper, hogy megerösítettél benne. El is gondolkodtam most azon, hogy a 30-as tégla (korábban kacérkodtam a Bakonytherm-mel) elég lesz-e egy grafitos szigeteléssel megspékelve, illetve hogy elérjük a tégla szigetelö képességét, fontos lenne a külsö és belsö vakolás is. Statikailag lennének kicsit fenntartásaim... a telket ugyanis annó jogerös építési engedélyellel rendelkezö tervekkel vettük, ami 2011-es bár, de jó tanulmánynak... szóval ott az építész tervezö 38-as téglát javasolt. Persze az energetikai elöírások, a telek besorolása azóta változott, de lényeges pontokat átfutva adott ötleteket.

A höszivattyúval kapcsolatban engem elsösorban az ára, illetve a költséges karbantartása tart vissza.

Előzmény: zsigusz83 (24073)