Kroy Prince Creative Commons License 2017.10.16 0 0 144442

Én, aki imádom a fát, úgy, ahogy a természet megteremtette, amondó vagyok, hogy bűn lefesteni. Kivéve mondjuk néhány pácos színezést. Ha festünk, akkor mindent eltakarunk, tehát az a valami bármilyen anyagból lehet. Feketefelhoo asztala szerintem 100-szor szebb lett volna, ha az egész olyan, mint a lapja, függetlenül a környezetétől. (mondom: szerintem)

Volt itt szó a franciaágyról. Én és természetesen a nejem 30 évig nyüstöltük az általam anno, kárpitozott és az akkor kapható legegyszerűbb anyagból (pozdorja lemez és lucfenyő) készített ágyat. Készítettem egy 5x5 cm-es fenyő keretet, amihez kapupánt csavarral erősítettem a négy oldalt. Az oldalak 20 mm vastag pozdorjából, vékony szivacsbetéttel kárpitozva készültek. Az ágyrács cserépléc rácsozott keret, rajta 3 mm-es farostlemez, sűrű 30 mm-es lyukakkal a szellőzés miatt. A betét 10 cm-es szivacs kárpitozva. Az akkori árakhoz képest is töredékébe került, mint a kész franciaágyak és nyikorgás és recsegés mentes strapabíró „gyalupadként” működött úgy jó 30 éven át.

Miután nyugdíjas lettem, már több időm akadt a barkácsolásra és eljött az idő, hogy valami modernebb „gyalupadot” alkossak, ha ugyan a gyalulás már nem is a régi.

A kárpitozást elfelejtve, natúr borovifenyő kialakításban gondolkodtam és nem akartam a régi ágy masszív keretet kidobni, ezért a következő megoldás született:

Röviden, tömören: maradtak a fenyő keretre erősített pozdorja oldalak a szivacsos kárpitozástól lecsupaszítva és a fentiekben leírt ágyrács. Ezek után egy pár hetes munkával a kezdetleges barkács gépjeimmel (pl. a felsőmaróm egy ruszki huszonéves gép, amit egy egyszerű kis asztalba építettem) elkészítettem a mellékelt képeken is látható oldalakat és a magasított fejrészt. Ezeket belülről csavarozva erősítettem a meglévő kerethez, ezért nem látható kőrbe sehol egy rögzítés sem és a teher sem az oldalakon, hanem a belső pozdorja keretekhez rögzített lábakon van. A szivacs betétet is kicseréltük egy 20 cm vastag modernebb mostani betétre. Nos így néz ki most.

Ha már benne voltam, akkor a korábbi két éjjeli szekrényt is lecseréltem és készítettem az itt látható, ágyhoz illőeket.