advocatusdiaboli Creative Commons License 2017.10.13 -1 1 309605

Én meg azt mondom, hogy elég megnézni a historikus - akár német országos - tényleges, napi szintre lebontott termelési és fogyasztási adatokat, azt is hozzászámolni, hogy jelenleg a fogyasztási adatokban ugyebár sem a még marginális mennyiségű EV töltése, sem a jelenleg nem villannyal megoldott épületfűtés sem jelenik meg - és rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehetséges, amiről beszélsz.

Óriási fogyasztás jelentkezik olyan hónapokban, amikor a termelés reménytelenül kicsi lesz. A offshore szélkelepek még a leginkább egyenletesen dolgozni képesek - de azért azoknál is bármikor előfordulhat akár több napos szélcsendes időszak, amikor a termelésük minimális lesz. Pont olyan csikorgóan hideg és esetleg permanensen borús (pont azért, mert megáll a légmozgás) téli időszakokban, amikor a fogyasztás meg az égben lesz. Ilyenkor egy 80kWh-s Powerwall a napi fogyasztását sem fedezné egy családi háznak...

 

Az évszakos tárolásban pont az lenne a pláne, hogy infrastrukturális szinten, lehetőleg a már meglévő struktúrákba beintegrálva kellene megoldani - pl: hidrogéntárolás/műmetán a meglévő gáztárolókban - nem, nem szökik el az egész fél óra alatt, akárki akármit mond, évi 1-2%-os szivárgással számolnak - a meglévő erőművi infrastruktúrával (a hidrogént vagy műmetánt amúgy fűtésre is fel lehetne utána használni, tehát itt is a meglévő struktúrákra lehetne alapozni) pedig ebből zsinóráramot lehetne előállítani. A hidrolízis és a hidrogénes turbina ciklusából összességében kb: 40%-os hatásfok kihozható, ez a szisztéma tehát a tárolt energiamennyiségre vetítve két és félszeres túlméretezést igényelne pl: a napelemek vonalán, és nyilván messze nem az éves szükségletet kell így számolni, hanem annak nagyjából a felét.

Ez megoldható feladat - és akkor a teljes energiaellátást, a közlekedést is átállítottuk fosszilistől független, külső, geopolitikailag kockázatos függéseket sem tartalmazó, teljesen tiszta rendszerre.

 

Nekem ez az ideám - számomra ez lenne a távlati cél. Nyilván hosszú távon, alkalmasint majd a leendő unokáim életében - de akkor is ez a cél. Nem az, hogy mondjuk az orosz gáz felhasználását és a légszennyezést a felére leszorítsuk - ez nyilván egy köztes állapot, muszáj ezen a fázison is keresztül menni - de nem ez a cél, engem ez önmagában egyáltalán nem elégítene ki.

Előzmény: Auralianus (309603)