_Berci Creative Commons License 2017.10.13 0 0 309604

 

A semmit ragjuk ... de azt alaposan. :-(

 

Csak ertelmezes kerdese (nem, meg nem elünk a jövöben, hanem 2017-ben vagyunk). Ha valaki a szezonalis tarolason akad fenn, azt tartja megoldhatatlannak, akkor pl. ez egy mar mai (majdnem) alkalmazhato modell lehet:

 

1. A felesleges solardelejt, amelynek konkret feladatot adunk benyomatjuk a halozatba.

 

2. A megbizast megkapja egy solardelej -> metan atalakito üzem. Tudjuk, hogy 2 kWh junk solardelejböl keszit ~1 kWhth mümetant, amit közvetlenül a gazhalozatba nyomat ... es az ott szepen elraktarozhato.

 

3. A mümetan konton talalhato erteket kesöbb (telen) le lehet hivni pl. fütesre, esetleg helyi szabalyozott delejgyartasra.

 

4. A gazhalozatban szepen gyülik a mümetan ... es csak a differenciat kell fosszilis metanbol kiegesziteni. Idövel a gazhalozat tartalmanak nagy resze szintetikus metan ...

 

(Mindez feltetelezi, hogy arban ennek a folyamatnak van ertelme. Ha nincs, akkor marad a junk-delej felhasznalas nelkül ... kicsit nö a PV-modulok kapocsfeszültsege ... oszt annyi.)

 

De pont ezert irom (mar x-edjere), hogy sokkal celszerübb egy megujulo mix hasznalata. Van a falunak valahol x KWp PV-mezöje, ... van ket szelkelepe, esetleg egy patakja egy kicsi vizerömüvel, meg egy kontainer akkuja a falu szelen. Ilyen kombinacio eseten radikalisan lecsökken a tarolgatas igenye ... sokkal alkalmasabb lesz a "keverek" az igenyek kielegitesere.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (309601)