Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 24055

 ...feltalálhatna már egy "akkumulátort", vagy...

 

Lehet ilyet csinálni, csak költséges. Ki lehet használni az anyagok fázisváltásakor felvett, vagy leadott hőmennyiségét. Ha jól tudom, a 1kg 100 fokos vízbe még bele kell nyomni 540 kcal meleget, hogy gőzzé váljon. Amikor a gőz kicsapodik és újra víz lesz belőle, ezt a hőmennyiséget leadja. Van tehát 540 kcal hőmennyiséged, amit ha jól szigeteltél, elteheted télre. És ez 1 kg vízben van. Innen már egyszerű a megoldás. Fogod a rég nem használt emésztőgödrödet, jól körbeszigeteled, becsövezed, és megtöltöd egy olyan anyaggal, ami mondjuk 50...60 fokon olvad. ( Valamilyen kőolajszármazék, biztos van ilyen. ) A nap felmelegíti nyáron  ezt az anyagot, folyós lesz, te meg a tél folyamán kiveszed az így tárolt hőenergiát. Mehet a padlófűtésbe... Az anyag meg visszaszilárdul.

 

A baj kettős. Egyrészt, ezt meg kellene csinálni. Másrészt, ahhoz, hogy ezt az anyagot be tud önteni a gödörbe fel kell melegíteni, ehhez annyi energia kell, amivel egész télen tudsz fűteni. Hát, nem olcsó...   Vagyis, amikor kihoz neked néhány m3-t ebből az anyagból a teherautó, neked egy télnek a fűtését minimum ki kell fizetni.

 

A permanent.hu cég csinált valami ilyesmit, vízzel. Keress rá. De az nem fázisváltás, csak eltárolta melegvizet.

 

Még van egy baj, illetve egy tévhit. A szolgáltatók nem arra törekednek, hogy te minél kevesebbet fogyassz, hanem minél többet. Ebből lesz az ő profitjuk... Az, hogy ez mennyire környezetkimélő, őket egyáltalán nem érdekli. Ez a mese része. És sajnos nagyon sokan benyalják... Lásd pl: szinuszos áramfelvételű készülékek. 

Előzmény: TrOn (24054)