Creativus Creative Commons License 2017.10.10 0 0 1250

Örülünk, hogy ezt az elavult nézetet támogatod, bár vitázni ennyi idő után már nem biztos, hogy fognak veled azok, akik szerint az idő csupán illúzió, s az ember által észlelt, és nagyon hasznos fogalom, amivel sok mindent - az emberi felfogóképesség korlátos volta miatt - egyszerűen meg tudunk magyarázni.

 

Én leginkább arra hajlok, hogy létezik valamiféle ok-okozati törvényszerűség, azaz a kauzalitás a természetben (amit azonban a Bell egyenlőtlenség ismerete óta tudjuk, hogy sérülhet), s az emberi agy az evolúció folyamán elsőrendű használati eszközként fogadott el, miután az értelem felcsillant benne. Erre építette magát a tudományt is, azaz - a hosszú évszázadok (évezredek) alatt kialakult - tudományos módszertanát. De Gödel óta azt is tudjuk, hogy ez sem egy ellenmondásmentes paradigma (a módszertan helyességét képtelenek vagyunk bizonyítani).

 

Szóval - a véleményeddel ellentétben - idő nincs, csak a jelen létezik, múlt és jövő nem, s a jelenben a kauzalitás szerint változások vannak, ráadásul a változásban van valami legyőzhetetlen végesség is (ez leginkább a fénysebesség maximumában csúcsosodik ki).

 

S az, amit időnek nevezünk (s ez egy emberi, azaz antropomorf fogalom), Einstein óta köztudottan relatív, s pl. egy foton számára, ami akár milliárd fényéveket megtehet, az indulás és az érkezés között nem telik el semennyi idő. A klasszikus fizika napjainkban egyre inkább megdőlni látszik, bár sokak fogcsikorgató erőlködése által még stabilan tartja magát, s ugyanúgy paradigmát kell váltanunk, mint kellett valamikor, amikor már nem volt tartható az a nézet, hogy a Nap kering a Föld körül.

 

Az, hogy a paradigmaváltás végül sikeres lesz-e - ide egyáltalán nem tartozó okok miatt - kérdéses, és a nyugati civilizációnk hanyatló korszakába lépvén még az is meglehet, hogy újra azt fogjuk hirdetni: A Nap kering a Föld körül! És ezt majd sokan könnyedén el is fogják hinni. (ez utóbbi folyamatot jelzi a tudomány számos múlt századi felismeréseinek egyre növekvő megkérdőjelezései, amelyet itt az index fórumán mind gyakrabban tapasztalhatunk is).

 

 

Előzmény: diamandula (1249)