Afrikaans8 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 2440

Biztos sokan forgatták már Venetianer Lajos alapművét, A magyar zsidóság történeté-t. Zsidó körökben sokan tudni vélik, hogy a legidősebb Venetianer fivér, Sándor mellett a legifjabb, Adolf is kikeresztelkedett, s csak a középső fivér, Lajos maradt meg zsidó vallása mellett.

http://www.izrael-immanuel.net/?p=3557

Pedig... Venetianer Adolf mint katolikus pap egyszerűen nem létezett! A harmadik fivér, Adolf ugyanis kiskereskedő volt. Ez a nem mindennapi történet a három Venetianer testvérről (a híres és hírhedt Venetianer családról) makacsul túlélte a 20. sz.-ot, elsősorban a magyar zsidók körében.

Hogyan lehet magyarázni ezt a jelenséget? Természetesen már a két Venetianer testvér (református lelkész és főrabbi) története is meglehetősen rendkívüli. De úgy gondolom, hogy ilyen testvéreket feltehetőleg a különböző zsidómissziók (pl. skót, angol, német) tagjai között is találhatunk. A Venetianer család esetében a magyar zsidó néphit számára a két különböző vallású fivér nem volt elegendő. A szituáció feszültségét igyekeztek tovább fokozni, s kitaláltak egy harmadik lelkész fivért, aki nem lehetett más, csak katolikus (vagy luteránus) pap.