BZoltan Creative Commons License 2017.10.08 0 0 62757

"a mesterségesen előállított anyagokkal szemben még nem volt idő kialakulni ezeknek a védekező mehanizmusoknak"

 

Nyilván tudod, hogy a saválló acél és az üveg is pont ugyanúgy mesterségesen előállított anyag mint a műanyagok. A természetben sem acél sem üveg nem fordul elő. Ráadásul még annyi további közös van ebben a három anyagban, hogy mindegyikhez adnak olyan adalékanyagokat amik a kívánt tulajdonságaikat erősítik. 

Az, hogy mi ártalmas és mi nem az emberi szervezetre az egy kissé bonyolultabb téma annál, hogy csuklóból veretes dolgokat mondhassunk. A műanyagok kapcsán mostanában a Biszfenol A-nak van nagy sajtója. Azt nem hiszem, hogy a  borászatban használt műanyagtartályokban ezt használják, mert ezek sem nem átlátszóak, sem nem annyira kemények. A Biszfenol A-t pedig ezen tulajdonságai miatt használják.

De a borok esetében a túlzott parát indokolatlannak, illetve a tájékozatlanságnak tartom. Amikor az összes vízvezeték cső műanyag, az összes élelmiszert műanyagban tárolnak és szállítanak. A szőnyeg amin jársz, a laminált parketta amin jársz az műanyag. Az összes étel és ital amit megvásárolsz mind műanyagba van csomagolva. Még a fém és üveg kiszerelések lezárása is műnyag. Az autó amiben ülsz műanyag, a busz/metró minden felülete műanyag. Hacsak  valaki nem él teljesen nomád életet valahol a civilizációtól távol akkor az egész életét műanyagok között tölti. Nem tudsz olyan élelmiszert venni amely az előállítása során nem érintkezik jelentős mennyiségben műanyaggal.

A szőlőt műnyag ládákba szüreteljük, a szemező-daráló lapátjait műanyag bevonat védi, a cefréskád mindenhol műanyag, a cső amine a must a hordókba megy az műanyag. A palackozásra műanyag edényekben szállítjuk. Ha üvegdugót vagy csavarzárat használsz ott pedig műanyag a valódi védőfelület.

Szóval, sok szerencsét a műanyagmentes élethez :) Szerintem nem fog menni.

Ja ... és egy apróság :) az alkohol egy halálos idegméreg. Ha valaki szertne egészségesen élni és odafigyel arra, hogy mit tesz a szájába az kezdje a felelős alkoholfogyasztással.


Ezzel együtt, éppeszű ember nem tárol sem bort, sem pálinkát minden szirszar műanyagban. De az élelmiszeripari tárolóedényekben bort biztonságosan lehet tárolni. A pálinka tárolás pedig a mennyiség miatt nem olyan drága üvegballonban.

Amúgy a szeszesital tárolása esetén a fény és hőmérséklet sokkal kritikusabb kérdés. A legtöbb műanyag ugyanis ezekre érzékeny.

Előzmény: Jocó0423 (62737)