Törölt nick Creative Commons License 2017.10.07 0 0 2505

Vb 2018: Izland csodát tett, érik a továbbjutása

 

Az izlandi labdarúgó-válogatott csodát tett azzal, hogy 3–0-ra győzött Törökországban a világbajnokság selejtezőjének I-csoportjában, és karnyújtásnyira került a kijutáshoz, ugyanis Horvátország nem tudta hozni a kötelezőt, csak döntetlent játszott Finnországgal. Hogy még izgalmasabb legyen az utolsó forduló, Ukrajna legyőzte Koszovót, ezzel még mindig van matematikai esélye az első hely megszerzésére.

 

A forduló előtt Horvátország és Izland 16, Törökország és Ukrajna 14 ponttal állt, tehát mindannyian reális továbbjutási eséllyel várták a péntek estét.

 

A forduló rangadóján a törökök Izlandot fogadták, és olyan eredmény született, amelyre nem sokan számítottak. A hazai védelem többször is igen lyukas volt, és a hibákat kihasználva Jóhann Gudmundsson, Birkir Bjarnason, majd Kári Árnason ziccerből talált be, ezzel 3–0-s sikert arattak az északiak és karnyújtásnyira kerültek a továbbjutáshoz.

 

Merthogy Horvátország hibázott az egymás utáni harmadik meccsén a hetedik pontját megszerző Finnország ellen. Az 50. percben Mario Mandzukic góljával 1–0-s előnybe kerültek a hazaiak, aztán a 90. percben jött a hideg zuhany, Pyry Soiri kiegyenlített. 1–1

 

Amennyiben az utolsó fordulóban Izland hazai pályán megveri Koszovót, akkor egyenes ágon kijut, míg Horvátországnak Ukrajnában kell megpróbálnia (akár egy döntetlennel is) legalább a csoport második helyét megszereznie (persze ha nyer, és Izland vereséget szenved, egyenesen első lesz). Törökország kiszállt a továbbjutásért folytatott versenyből, Ukrajna pedig akár még csoportelső is lehet, igaz, ehhez a horvátok legyőzése mellett Izland veresége is kell.

 

VB-SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA
I-CSOPORT

Horvátország–Finnország 1–1 (Mandzukic 57., ill. Soiri 90.)
Koszovó–Ukrajna 0–2 (Paqarada 60.  – öngól, Jarmolenko 88.)
Törökország–Izland 0–3 (Gudmundsson 32., Bjarnason 39., Árnason 49.)

 

http://www.nemzetisport.hu/foci-vb-2018/vb-2018-izland-csodat-tett-erik-a-tovabbjutasa-2596093