Nemozoli Creative Commons License 2017.10.05 0 0 134216

Nem sok időm volt ma, hétvégén meg nem leszek itthon, úgyhogy a biztos gombatermő helyek felkeresése helyett elindultam felderítő útra a Börzsönybe. 

 

Az elején vegyes tölgyes-bükkösben koslattam kb. 450 méteres magasságban, de a messziről ideális termőhelynek kinéző foltok (páfrány, moha stb.) mentesek voltak a vargánya-szerű gombáktól. Volt helyette mindenféle más: világító tölcsér, elefántcsont csigagomba (jó nyálkás), mindenféle neszeddle-pereszke és többek között rengeteg gyilkos galóca... kínomban már galambgombákat szedtem, a néha felbukkanó őzlábakra pedig megpróbáltam ügyet sem vetni. Már-már megörültem, amikor találtam 2 "óriáspöfeteget", amiket közelebbről nézve/megtapogatva egyből kiderült, hogy inkább szömörcsögtojások :)

 

Találtam egy (kettő) furcsa, alaktalan gombaképződményt is, a 4. képen van. Valakinek van erre tippje, mi lehet?

 

Egy óra eredménytelen kutakodás után fejembe vettem, hogy magasabbra próbálok menni, és átváltottam egy erdészeti útra. Azért persze nem bírtam magammal, és folyamatosan az erdőt kutattam a szememmel. Még jó, hogy így tettem, mert egy totálisan nem jellemző élőhelyen (szálfaerdő, alig lehetett elférni az ujjnyi-kétujjnyi fák között) végre találtam vareszt és tinórut is. Mintegy 30 négyzetméteren szedtem össze az utolsó képen látható mennyiséget...