BZoltan Creative Commons License 2017.09.30 0 0 62569

Nem az a lényeg, hogy mit mondott. 

 

A 80-as években nem volt adórendszer, az állami vállalatoknál (beleértve az agráriumot is) minden évben elindult a bevétel egy részével két centrum nejlonszatyor, az egyik a helyi rendőrséghez, a másik pedig a helyi pártházhoz. Ezeken a helyeken vissza és tovább osztották a szatyrok tartalmát. Ezen pénzek egy része pedig szépen kivándorolt Ausztriába, az NSZK-ba és más nyugati helyekre. Ott állomásoztattak az állambiztonság strómanjai által alapított cégeknél masszív összegeket. Amikor a 80-as évek végén és a rendszerváltáskor beindult az állami vállalatok vegyesvállalatosítása akkor ez a tőke szépen viszajött és jovális nyugati befektetőként bagóért megvették az állami cégeket. Az addig párthátszéllel vezérigazgatóskodókat bevették az új részvénytársaságokba és jutalomként megkínálták őket egy szép részvénycsomaggal. A cégen túladtak, vagy kipumpálták a maradék tőkéjét és a egykor elftárs immár vezérigazgatú úr pedig zsebében párszázmillióval szépen elindult mint vállalkozó. Ezek a tőkék szolgáltak nem ritkán fedezetül a masszív hitelekhez amikből üzemeket, gyárakat, földeket vásároltak az újtőkések.

Ez volt a valódi hatalomátmentés, ahol a hatalom semmi más nem volt mint tőke.
Az agrárium ebben kis szegmens volt. De ha megnézed, hogy kik szereztek komoly értékű termőföldeket pár év alatt akkor te is látni fogod ezt a mintát. Bármelyik borvidéken ha tudod, hogy hol voltak az egykori állami gazdaság területei és tudod, hogy most kinek a kezében vannak azok a területei akkor megintcsak látni fogod, hogy miről szólt a történet. Nem ritkán az egykor volt TSZ elnökök, befolyásos pártfunkcionáriusok és családtagjai játszák most el a jó vágású család vállalkozókat.

Kiflivel ellentétben én nem naivitásnak, hanem simán tájékozatlanságnak tartom azt, ha valaki ezzel a folyamattal nincsen tisztában. Ezt a tájékozatlanságot persze nem rosszallóan mondom, mert nem feltétlenül látta/látja át ezt a rendszert az egyságsugarú átlagember. Ahhoz is "jó" helyen kellet lenni, hogy ezekre az eseményekre rálásson valaki a 80-as években. De aki látta centrum szatyrokban a vastag bündliket és aki látta, hogy arendszerváltás után egyszercsak a volt vezérigazgató és volt párttitkát, vagy az ő rokonaik hirtelen irreálisan nagy értékű ingatlanokat, üzemeket, termőföldeket szereztek az össze tudta rakni a képet.

Na, ez az amiről nem tőlem kellene olvasnod itt a fórumon, hanem ezt kemény, tökös tényfeltáró újságíróknak kellett volna felgöngyölíteniük. Nem tették... jó okkal, sajnos.

Előzmény: ronin s8 (62564)