lviz Creative Commons License 2017.09.24 0 0 10189

Knockando 1990, 21y 43%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/54537/knockando-1990

Régen kóstoltam, ideje ismételni!

Illatában kellemes sherry, cseresznye mag, étcsoki vagy kakaó és kevés méz.

Íz :  sherrys, de valahogy olyan poros, száraz sherrys. Sokkal több fűszer, mint emlékeztem. Mogyoró, szegfűszeg, bors. Eléggé mutatja magát a fás jelleg, hordó erősségen ez nagyon ütne szerintem, kár,hogy elérhetetlen egy ilyen kiadás. Pár csepp víz is kerül bele. Kicsit erősödik egy édesebb íz, a száraz malátás, kakaós fűszerek mellé jön pár piros gyümölcs. Jobb, mint rémlett.

 

Speyburn 10 y OB

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/52176/speyburn-10-year-old

2015-ben kóstoltam még, akkor tetszett. Aztán viszont nem kóstoltam és el sem gondolkodtam rajta. Nézzük most! Illata egész jó, gyümölcsös, meg valami fehérkenyér bele, ami nem szokott jó jel lenni, de itt valahogy a többi része az illatnak elviszi.

Íz : könnyed malt, de van karaktere. Kis citrus, sör, de inkább búzasör. A 40% ellenére még van íze is. Valahol kis méz, műzliszelet, minimális kesernyés íz, de inkább üdítő, mint kellemetlen. Igaza volt Gstarknak, teljesen jó iszogatós malt és az árazása is nagyon korrekt, szinte blend árban van.

Mindennapi maltnak nagyon jó lehet.

 

Brora 1982-2015  G&M  Rare&Old (& very expensive

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/70325/brora-1982-gm

Illat : erőt veszek magamon és próbálok nem rögtön beleinni,csak hagyom levegőzni. Vanília, füst, krémesség, citrom és füst persze. Első etapban valami egészen fura sütemény jut eszembe, ha nem lenne ott a füst. Valami könnyed, vanília krémes, trópusi gyümölcsökkel megrakott mille feuille. Ahogy telnek a percek, egyre jobban kijön a füst.

Íz : a füst mellé citrusok is csatlakoznak de továbbra is valami sárga gyümölcsös orgia részei lehetünk.

Visszatérve az illathoz, most valami kis sós fuvallat is érkezik bele. Legyen sós mandula?

Íz : továbbra is citrusok, leginkább citrom az, ami viszi a prímet. Talán pár csepp grapefruit, de inkább pomelot érezni. Pont annyi kesernyés ízzel,ami egy ilyen gyümölcsben van.

Lecsengése is szép, füsttel, de továbbra is a trópusi sárga gyümölcsök és a citrusok bűvöletében. Néha kicsit borsos, de csak olyan fehér bors szerűen átcsíp a gyümölcsökön. De innék még belőle. De hát ugye sample..

Állati finom.