Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 -13 2 1441

Szia Jesper!, Üdv mindenkinek!

 

Szinte pontosan két évvel ezelőtt jártam a Lakiteleken, ahol kisebb szenzáció övezte hogy megtalálták az egykori Felső-Alpár település Árpád-kori templomának több mint két méter magasan álló falait, mélyen a homokba temetve. Igen, temetve, mert a rom annak köszönheti megmenekülését a pusztulástól hogy egykori birtokosa az 1920-as években homokkal szándékosan betemettette.

A környékbeliek mindig is "Kápolna-domb"-ként emlegették ezt a halmot, de a régészek ennek ellenére csupán magánkezdeményezésre, az utóbbi két évben láttak neki a feltárásoknak.

 

"...A feltárás során most igazolódni látszik ez a fajta „állagmegóvás”. Jómagam dolgoztam már néhány pusztatemplom feltárásán, de ilyen magas, és viszonylag épen maradt falakat még sehol sem láttam. Végre nem alapokat ásunk, és nem negatívban dolgozunk, mint például Kiskunfélegyházán, Szankon vagy Bugac-Pétermonostornál. .." 

Rosta Szabolcs

Középkori épület falaira bukkantak régészek | BAON

 

Jelenleg a templom látogatókat is fogad, a leleteket egyenlőre a Kecskeméti Katona József Múzeumban őrzik, de egy bemutatóteremben főleg fényképekből és térképekből álló kiállítást is meg lehet tekinteni. Akinek ez nem lenne elég, áldozhat a gasztronómia oltárán, ugyanis a templom és a bemutatóépület az "Ezerkilencszázharmincz Ház" elnevezésű Pálinkaház udvarán található.

 

Nyitvatartása:

 

Szerda-Vasárnap 11-14:30

Van telefon is, ha valakit érdekel, megírom.

 

A Fotókon az állagmegóváson átesett templomfalakból kb másfél méter nem látszik, mert lefelé vannak, a fapalló alatt. Sírhelyeket takar a palló.

Itt kell bemenni:

 

Még volt szerencsém mindent "in situ" látni:

 

 

A szenteltvíztartót is megtalálták, azt elvitték a múzeumba. Alattunk van még másfél méter fal. 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1298)