netuddkivogymuk Creative Commons License 2017.09.20 0 0 112417

"Ugye 900-ban már régen a KM-ben az Etelközből jött honfoglalók, éppen a Dunántúlt hódították meg, Berengár széttrancsírozása után."

 

Igen. 

És akkor: a honfoglalók 860 óta birtokolták a Kárpát-medence ÉK-i részét. 895-ben a fejedelmi központ még Etelközben lehetett, de már abban az évben vagy utána beköltöztek a Kárpát-medencébe. Ekkor Etelközt nem adták fel, ott valszeg Álmos vezetésével továbbra is magyar fennhatóság érvényesült. Ezt szüntette meg a besenyő-bolgár támadás amikor a magyar főerők a Brentánál harcoltak (900-ban). 

 

"A honfoglalás után senki bolgár-besenyő szövetség őket nem támadta, nyugati forrás ilyet nem ír, és Regino is 889-re teszi a besenyő-magyar háborút."

 

Regino datálása teljességgel bizonytalan. 

 

" először a besenyőket űzték át a Volgán a kazárok-úzok, majd ezek helyet keresve maguknak, támadtak az etelközi magyarokra (= II. besenyő-magyar háború), miközben ezek a bolgárokkal hadakoztak. MI A GONDOD?"

 

Az a gond, hogy a Volgától nyugatra a kazár fennhatóság a zárt erdőig terjedt, ez volt a kazár gát, amit sztyeppei nép 250 éven át nem tudott áttörni. Az a gond, hogy ezen a kazár falon akadtak fenn a besenyők az úz/kazár-besenyő konfliktusban. 

Te meg azt mondod, hogy a besenyőket kazár területre kergették a kazárok (nyilván meghülyültek.)

 

"Mi is van az Etelközben eltöltött idővel? Az nulla időtartamra redukálódott nálad. 

 

 895 - 840/850 = 45/55 év. MI A GONDOD egy kivonással ???? Mitől nulla ez nálad ??"

 

Te reménytelenül összekevered az első (840) és a második (860)  besenyő-türk háborút. 

Már tisztáztuk, hogy a két háború nem lehetett egyszerre. 

Még egyszer: az elsőben az összes besenyő törzs részt vett (épp megverve a kazárok által), és csak a magyarok egyik kis csoportját verték meg. 

A második háborúban a türköket (és nem mellesleg a kavarokat is!!!!) Etelközbe szorították. Nnna, ezt nem tudták volna megtenni akkor, amikor épp a kazároktól kaptak ki (840-ben). Vagyis az, amikor Etelközbe szorították a besenyők a türköket nem lehetett 840-ben. Világos? 

 

"Nekem ugyan nem mond ellent a forrásszöveg, és én se nekije."

 

Boldogok az együgyűek. 

 

"hogy hány besenyő törzs szorította a Dnyeper mögé (= a Volgán túlról Etelközbe) a türköket (= bjelajai magyarokat, azaz I. besenyő-magyar háború), arról nem szól forrás, azt te csak hozzáköltöd"

 

Azt hittem, ismered a DAI-t. Látom, túlbecsültem a szellemi képességeidet. 

Lássuk: DAI 38§. "Amikor a türkök és az akkor kangarnak nevezett besenyők közt háború ütött ki...."

Vagyis az nem besenyő-türk háború volt, hanem kangar-türk háború. És akkor:

 

"Bíborbanszületett Konstantin császár a besenyőkről írva megjegyzi, hogy „a besenyőket kangarnak is nevezik, de nem mindet, hanem csak három tartomány népét, Javdiertimét, Küercsicsurét és Kabuksinjuláét, mint akik a többieknél vitézebbek és nemesebbek; mert ezt jelenti a kangar elnevezés”."

 

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/regi-belso-azsia/ch05s06.html

 

"Hogy hány besenyő törzs vetette ki Etelközből a magyarokat (= II. besenyő-magyar háború), arról sem szól forrás."

 

De igen.

. Erről nem azt írja a DAI, hogy kangar-bolgár szövetség volt, hanem kifejezetten besenyő-bolgár szövetség. Vagyis az összes besenyő részt vett benne (tehát ekkor egyesültek újra az ideiglenesen szétvált kangarok és a másik öt törzs.)

Előzmény: H. Bernát (112407)