zeusz4u Creative Commons License 2017.09.17 0 0 93223

Köszi az infókat. Sajnos nem áll rendelkezésemre csak a nagyobb illetve kisebb folyosóm ahol viszonylag alacsonyabb télen a hőmérséklet viszont bőségesen van fény, bármennyire is szeretnék több helyet jelenleg nem áll rendelkezésemre. A rendelkezésre álló helységekbe pedig még be kell szorítanom a többi cserepes virágunkat is (kálák, pálmák, azáleák, muskátlik, karácsonykák stb) ami teleltetést igényel.

 

Meglátjuk idén hogy telelnek a bugi meg a dipladéniák. Ha jól értem próbáljam őket külön terembe csoportosítani és lehetőleg igényeiknek megfelelően szabályozni a hőmérsékletet. 2 folyosó áll rendelkezésemre jelenleg amik nagy 2m magas ablakokkal rendelkeznek (szóval bőséges fényt kapnak a téli hónapokban is). A nagyoobbik L alakú dél illetve dél nyugati fekvéssel, a kisebbik az a nagy folyosó folytatása ami tisztán déli fekvésű ablakokkal rendelkezik.

 

A kisebben próbálok majd melegebb hőmérékletet tartani a dipladéniák és a hibiszkuszok számára (10 fok felettit) - talán muskátlikat is betehetem ide. Hibiszkuszt már többször teletettük itt, nem lesz gond, de a dipladéniákat még nem - kiderül hogy bírják. Ha csak 1 nyarat bírtak ki akkor is jó vásár volt mert egész nyáron virágoztak - azért remélem tavasszal újra hajtanank majd

 

A hidegebb nagyobb folyosóra lejjebb kapcsolom a fűtést mint ahogy tavaly volt, ide pedig berakom a mediterránokat: leanderek (ezek is gond nélkül átteleltek tavaly, idén lejebb kapcsolom nekik a fűtést), citrusok, illetve bougi - ha jólt tudom ez is a 10 fok alattit szereti, de úgy hogy azért ne menjen huzamosabban 5 fok alá a hőmérséklet - és tudom hogy nem bírja a huzatos helyeket.

 

Ha bármivel tudtok segíteni a helyes csoportosításban teletetéshez kérlek segítsetek. Szerintem a termosztatikus radiátor szelepet minimumra állítva garantáni tudom a minimum 5 fokot a hidegebb helységben.

 

Másrészt ha ennyire ellenjavallt a permetezés, miért van az hogy bármilyen mediterrán vagy trópusi növényt vásárolunk üzletből vagy kertészetből azonnal havi egyszeri megelőző permetezést ajánlanak? Általatok leírtak alapján nem indokolt például a leander esetében.