attila7575 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 1917

Köszi a választ mind a kettőtöknek. Fizikát utoljára úgy 26-27 éve tanultam, elég régen volt már. Az interneten beszerzett tananyagokat, könyveket, jegyzeteket túltoltnak érzem, a megfelelő műszaki alapok híján irreális időbefektetéssel lehetne meg a vizsgám, de olvasgatom, nézegetem, és majd meglátom. A tananyagot ennél a színvonalnál azért jóval erősebbnek érzem.

Hozzáteszem, hogy annak ellenére, hogy nem haveri traccsparti célra van az amatőr sáv, 90%-ban ilyesmit hallok rajta (a közeli átjátszókon beszélgető öregurak különböző belgyógyászati bántalmait, például ha nem hallgatnék amatőr rádiót, nem tudnám, hogy a prosztatában is képződhet kő; illetve egyéb dolgait; miből lesz érdemes idén pálinkát főzni, ki hova viszi az unokákat a hétvégén, legszorosabban a rádiózáshoz talán azok a témák tartoztak, hogy mikor hol lesz rádiós találkozó és ki fog elmenni és miért nem). Az esetek 10%-ában esett szó nagyjából arról, amit a rádióamatőrös rendelet előír (rádióamatőr tevékenységgel kapcsolatos dolgok, antennák, terjedés, felszerelés - ezt meg egy kicsit l'art pour l'art tevékenységnek érzem, azért rádiózni, hogy beszéljünk a rádiózásról). Félreértés ne essék, engem is érdekel, hogy milyen messziről, milyen antennával tudok elérni egy átjátszót, de csak és kizárólag erre onanizálni, ezt remélem a rendeletalkotó se gondolta komolyan.

 

Tehát összességében a fenti tartalmú rádiózáshoz nem látom be, hogy miért van szükségem olyan ismeretekre, amivel össze tudok barkácsolni egy rádiót. Én egy olyan vizsgát nagyon szívesen letennék, ami azt igazolja, hogy néhány amatőr sávban jogosult vagyok adni, mert nem fogok zavart okozni a gyári állapotú, üzletben megvett készülékeimmel (szerintem erre lenne szuper a kezdő engedély, amit nem tehetek le, mert túl öreg vagyok / nem vagyok elég öreg).

 

Ennek hiányában marad a pmr adás és az amatőrök beszélgetéseinek hallgatása egyelőre, és majd meglátjuk.

Előzmény: XANTIi (1916)