hadsz Creative Commons License 2017.09.17 -1 4 19832

Vissza Kijevbe:

 

A ”Haza Anyácska” emlékműtől alig 250 méterre található ez a kis haditechnikai gyűjtemény. Nagyon klassz dolgok találhatók itt, amit viszont problémának érzek vele kapcsolatban, hogy a helyszűke miatt eléggé összezsúfoltan rendezték össze a technikákat. Igaz, ezen a pici területen másképp nem is nagyon lehetséges. Egy-két repülőgépbe be is lehet ülni, persze ezért külön fizetni kell. Na, nem mintha komoly összegről lenne szó, hiszen maga a belépőjegy (plusz a fotójegy) is szinte nevetségesen olcsó.

 

A bejárat után közvetlenül jobbra egy Li-2-es gép látható, mellette sorakoznak a vadászok: MiG-17, MiG-21, MiG-23.

 

 

A gépekkel szemben egy RSZD-10 Pionyer (SS-20) közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta és indítójárműve. Az 1987-es INF szerződést követően kivonták őket a hadrendből. Róluk azt érdemes tudni - sok egyéb mellett , hogy Stratégiai Irány szinten tervezték alkalmazni őket, támogatva a VSz erőit. Mellette egy 8K11 (Scud-A) rakéta, hazánkban a tapolcai rakétadandárnál 1963-tól volt rendszeresítve ez a típus.

  

   

A múzeum területének egyik sarkában állították ki a hidegháború egyik leghírhedtebb rakétáját, egy közepes hatótávolságú R-12-t (SS-4). A típust elsősorban a kubai rakétaválság kapcsán ismerhette meg a világ. Egyik oldalán a földre rögzíthető indítóasztala látható, a másikon pedig egy Jak-9-es vadászgép.

 

 

Természetesen páncélosokból, harckocsikból sincs hiány, a teljesség igénye nélkül: ISz-1, ISz-2, ISz-3, T-34, T-55, T-64, Szu-100 sorakoznak egymás mellett a kelleténél néhol szorosabban.

   

      

Páncéltörő ágyúk, aknavetők sokasága, folyami naszád, torpedók, és persze nem hiányozhat a klasszikus Sztálin orgona sem.

   

     

Lehet bámészkodni… :)