zeusz4u Creative Commons License 2017.09.16 0 0 93220

Igen, nos a citromot azt megesszük mindet - és nagyon finom :) Ezért próbálom betartani a pihenő időt permetezés után, illetve csak a leveleket permetezni (eddig csak vízzel és citrus tápoldattal öntöztem). Ezért próbáltam elkerülni a vegyszerek használatát amennyire lehetséges - nyáron nincs is baj de télen sajnos olykor támadnak a tetvek.

 

Ha sikerül, talán 1-2 éven belül egy déli fekvésű, jelenleg 1 rétegű normál üveggel zárt fémkeretes 30 éves folyosómat átalakítom temoplánnal bzárt improvizált téli kertté szigetelt padlóval, illetve radiátor használattal termosztatikus radiátor szeleppel olyan 5 frok körüli éjszakai hőmérsékletet biztosítani teleltetést igénylő növényeink számára (nappal majd besegít a napfény is a fűtésszámlába). Itt a hőmérséklet jelenleg télen sajnos fagypont alá süllyed ( a 2-3 cents víz réteg simán tömör jéggé fagy)

 

A citromfámhoz (ami kb 50 éves) jelnleg 4-en kellünk hogy bevigyük, ráadásul jelenlegi teleltetőhelyéhez lépcsőzni is kell 5 lépcsőfokot, szóval nem kérdés hogy létre kell hoznom egy nagyobb teleltető helyet a meditrrán növényeim számára ami közelebb van az udvar szintjéhez és akár kerekekre rakva is bevihetem a nagyobb növényeket. Leanderek is sokat nőttel másfél év alatt, jövőre ismét át kell őket ületetnem nagyobb cserépbe, szóval pár év után oda is 2-en kellünk majd hogy szállísuk őket.

 

Még van néhány mediterrán növény amire szemet vettettem idén (mint pl a cintromillatú kefevirág - Callistemon Citrinus amelyet Krétán, épületek melllé ültetve láttam először), illetve rengeteg gyöyörű leander dupla és tripla virágú, illatos. Sajnos a teleltetés okozza a legnagyobb akadályt jelenleg, nyáron jól el vannak a szabadban és gyönyörű az udvar velük.

 

A folyosón ahol jelenleg teleltetek viszont több növényt is teleltenem kell (pl hibiszkuszokat), ezek a magasabb hőmérsékletet kedvelik, 10 fok alatt már szenvednek nálam és sárgul a levelük, ráadásul őket is támadják a fekete és zöld levél tetvek, párásítani meg sajnos nem tudok, mert akkor a falak-ablakok kezdenek nedvesedni. Ördögi kör ...

Előzmény: anblock_italia (93219)