mezcalito Creative Commons License 2017.09.14 0 0 142841

Szerintem ő ezt a furnérozásra értette, amikor pl egy egész szekrényoldal/ajtó nagy felület van furnérozva.

A furnérozáshoz mi csakis Amikolt használtunk rozslisztel, enélkül túlságosan folyós volt az anyag, (a furnér a bútoriparban 1-3mm vastag fa ez van felragasztva a bútorlapra vagy töbösített fára, jól néz ki--egzotikus furnér- nem csavarodik mert bútorlapra van ragasztva ,nem merülök bele jobban), ha az Amikolba nem tettünk volna rozslisztet akkor az 1mm furnéron átütött volna a ragasztó ezt a ragasztót ami átütött pedig már nem lehetett volna pácolni mert nem fogta volna meg a pác, ezért kellett az anyagot rozslisztel sűríteni, hogy egy kicsit "kásaszerűbb" legyen , a nagy felületre ragasztóhengerrel vittük fel a ragasztót a megfelelő vastagágban, az edzősó mennyiségével pedig a kötés ideje szabályozható, a furnérozott anyagokat hőprésbe tettük. A hőprésen fel volt tekrve jobban a hőfok meg több edzősó lett beletéve akkor jobban lehettet pörgetni a melót akár 3 perc présidővel.

Tömbösítéshez,táblásításhoz, tiplikhez, lamellokhoz csak fehér ragasztót használtunk, kérdés az is hogy a késztermék hol lesz, kint vagy bent, lesz e nyíró csavaró stb erőbehatás, ehhez képest választottuk meg a ragasztót,melyik az amelyik rugalmas kötést ad , mi az ami kristályosra köt ki-nyilván ez nem jó a székekhez ahol rugalmas erőbehatás elég gyakori.Például egy cipőtalp ragasztását sem lehet kristályosra kötő anyaggal elvégezni mert a ragasztás rideg és széjjeltörik.

Élfóliák, élműanyagokhoz hőre olvadó ragasztók.

Formika , konyhalap szélére Palma tex.

Csontenyvet,bőrenyvet stb soha nem használtunk,nagyon macerás nagy iparban használhatatlan szerintem, rugalmas kötést ad. A régi székek ezzel lettek ragasztva, vagy a régi intarziák.

Pillanatragasztót soha semmire nem használtunk, nem adott tartós kötést (években gondolkodva),kristályosra kötött és egyre ridegebb az idő múlásával majd akár magától eltörik.

Építőipari ragasztásról fogalmam sincs, pl ahogy oplvastam itt a gerendák tömbösítéséről.

A ragasztás is egy külön tudomány érdemes róla olvasgatni termékleírásokat, egyéni tapasztalatokat,szakszerű és nem szakszerű felhasználásokat.

Itt van egy íjkészítő tapasztalata: https://www.tapatalk.com/groups/ijkeszito/ragaszto-tesztek-nem-tudomanyos-alapon-t625.html  érdekes olvasmány.

 

Előzmény: Nemzeti_Hobbiasztalos (142814)